Számos európai vezető súlyos tévedésben van – Interjú: Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével

Akt.:
Balog Zoltán
Balog Zoltán - © Fotó: Bujdos Tibor
Bükkszentkereszt, Miskolc – „Nekünk kell dönteni a befogadásban, s vannak ebben jó példáink.”

A Himnusszal kezdődött, s a Szózattal zárult a bükkszentkereszti óvoda avatása a hétvégén. Felvételről játszották. Figyeltem, mennyien hallatják a hangjukat. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az éneklők között volt.

Adódott a kérdés, mennyire fontos, hogy az iskolákban rendszeresen daloljunk?

Balog Zoltán: Eleve tetszett, hogy az igazgató asszony úgy kérte, énekeljünk, s nem azt, hogy hallgassuk meg. Az eredeti hangszerelésben énekelni, ahogyan Erkel Ferenc megalkotta, nehéz, a Szózat dallama meg még inkább. Olyan pedagógusok kellenek, akik szeretnek énekelni, s képesek az iskolai éneklés szervezésére vezetésére. A napokban találkoztam Kodály Zoltánnéval, Sárika asszonnyal, a héten megalakult Mindennapos Éneklés Bizottságának tiszteletbeli elnökével. Mondta, férje felismerte a zenélésben, az éneklésben rejlő érzelmi s kulturális értéket, ami áttételesen a versenyképességünket is javítja a világban. Kodály száz évre előre gondolkodott.

Egy németországi, migrációs témában rendezett tévés vitában kifejtette a magyar álláspontot. A német közvélemény, élen a bajorokkal, dicsérően szólt a magyar kormány ezzel kapcsolatos hozzáállásáról, meglátásáról.

Balog Zoltán: Számos európai vezető van súlyos tévedésben. Ha a demográfiai hiányt más kontinensről pótoljuk, akkor más földrész leszünk. Szomorú tény, hogy 1980 óta fogy a hazai népesség. Ám, mint ahogyan Franciaország és Írország is képes volt a demográfiai megújulásra, mi is képesek leszünk erre. Szomorú, hogy Európa első emberei sokszor nem értik: a gyerekhiányt nem lehet egy másik országból pótolni, mint az alacsony kvalifikációjú munkaerőt. Nem kényszeríthetnek erre más országokat se. Nekünk kell dönteni a befogadásban, s vannak ebben jó példáink. Kezdetektől egyetlen közös álláspontot képviseltünk. A politikai üldözötteket, az életveszélyben lévőket hovatartozásuktól függetlenül jogi és erkölcsi kötelességünk támogatni. Ugyanakkor tiszteletben kell tartani, ha egy ország igényli, hogy a határain belül ne változzék, ami történelmileg és kulturálisan kialakult. Mi ezt a jogunkat fenntartjuk. Ez a válság nem magyar, hanem európai probléma. A magyar kormány erélyesen, akár keményebb megoldásokkal, de fenn akarja tartani a rendet a határainkon. Miközben betartjuk az európai nemzetközi jogi normákat.

Hosszú ideje hiányzik az egészségügyi államtitkár. Szokták kérdezni van-e elegendő jelentkező és jelölt?

Balog Zoltán: Vannak. A miniszterelnökkel már többször egyeztettünk ez ügyben, miközben áttekintettük az ágazatban szükséges feladatokat is. Továbbra is erősíteni kell az alapellátást, a háziorvosi szolgáltatást, s fel kell számolni a betöltetlen praxisokat. A kórházi ellátásban a hatékonyságot kell növelni. Itt a kapacitás fokozására eddig ötszáz milliárd forintot fektettünk be, s ez az összeg folyamatosan nő. Ehhez keresünk egy megfelelő orvos menedzsert.

Szántó István


Balog Zoltán: Bükkszentkereszt jó példája a vidék népességmegtartó erejének

Bükkszentkereszt, 2015. szeptember 25., péntek (MTI) – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkszentkereszt jó példája a vidék népességmegtartó erejének, a településen nő a gyerekek száma, így óvodára, iskolára van szükség – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a felújított, bővített szlovák nemzetiségű óvoda átadásán, pénteken. tovább »