Számold ki, mennyit nyerhetsz az új szocpollal!

Számold ki, mennyit nyerhetsz az új szocpollal!
Kinek éri meg a szocpol, milyen költségei lehetnek az igénylésnek és melyek a visszafizetés lehetséges esetei?

  várakozások szerint a szocpolnak köszönhetően nagyobb, korszerűbb és energiatakarékosabb otthonokat teremthetnek maguknak a családok, ezzel hosszabb távon oldhatják meg lakhatási problémájukat. Egy fiatal pár például már most is családalapításra alkalmas lakást alakíthat ki magának, amennyiben legfeljebb 2 gyereket terveznek 8 éven belül. Cikksorozatunk mai részében azt mutatjuk be, kinek éri meg a szocpol, milyen költségei lehetnek az igénylésnek és melyek a visszafizetés lehetséges esetei?  (Két banknál is igényelhetnek lakásépítési támogatást, azaz szocpolt a családok, ennek feltételeit ITT olvashatják el!)A támogatásnak köszönhetően a használt lakás helyett sokan választhatnak új és korszerű ingatlanokat – persze csak azok, akik megfelelnek az állam által szabott feltételeknek. Ezzel a családok rezsiköltsége is csökkenhet, akár úgy is, hogy még nincs saját gyerekük, de szívesen vállalnának 8 éven belül legfeljebb kettőt.

Egy példa

Nézzünk egy példát: egy fiatal (40 év alatti), egy gyermekes házaspár elsődleges célja nagyobb lakásba költözni a család gyarapítása miatt, ám eddig 100 m2 körüli használt lakásokat nézegettek. A lakásnak nagy a rezsije és felújításra szorul. Nekik azt érdemes mérlegelniük, hogy új lakást vásárolva az ingatlan energiahatékonysága jobb lesz, ezáltal alacsonyabb rezsit érhetnek el, nem lesz felújítási költség, valamint, ha a tervezett, legfeljebb további 2 gyermeket szerződésben is vállalják, és “A+” energiaminősítési osztályú lakást találnak, az Állam számukra akár 2.400.000 Ft-ot utalhat ki a saját erő kiegészítéseként.

Építkezés, vagy vásárlás előtt állóknak – legyen szó családi ház vásárlásáról, vagy éppen egy társasházi lakás tetőtér beépítéséről – érdemes minél energiatakarékosabb otthont terveztetniük. A vonatkozó rendelet értelmében ugyanis minél magasabb energetikai minősítési osztályú besorolást kap egy ingatlan – melyet később energiatanúsítvánnyal igazolni is kell -, annál nagyobb lehet a megítélt szocpol összege is. A beruházástól persze sokan megijednek, mondván, a beruházás jókora többlet költséggel jár. Ez azonban nem minden esetben helytálló. Jó tervezéssel, a megfelelő építőanyagok, és a technológiák tudatos kiválasztásával máris elképesztő eredményeket érhetünk el, s ez szakértők szerint nem feltétlenül jelent többlet terhet.

 

Arról nem is beszélve, hogy az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló TNM rendelet értelmében egy épületet úgy kell tervezni, kialakítani, megépíteni, hogy annak energetikai jellemzői megfeleljenek a meghatározott hőátbocsátási (kWh/m2/év) követelményértékeknek. A törvényi előírások alapján pedig nem lehetne a követelményértéknél rosszabb besorolású ingatlant tervezni – bár kétségtelen, hogy a kivitelezés során adódhatnak anomáliák. Mindazonáltal egy energiatakarékos otthon építése később is jó befektetésnek bizonyulhat, hiszen azon túl, hogy a fenntartási költségei alacsonyabbak, klímakomfortja pedig magasabb, az objektív összehasonlítás miatt sokkal versenyképesebb is.

Akik megfelelő mérlegelés után a szocpol felvétele mellett döntenek és megfelelnek a szigorú feltételeknek is, azok két banknál (FHB, OTP) igényelhetik a lakásépítési támogatásként elérhető szocpolt. A támogatás összegének kiszámolásában segít a Pénzcentrum.hu kalkulátora.

 

Költségek

 

A hitelintézet az igénylőtől a lakásépítési támogatás összegének 1,5 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhet el bírálati díj címén, mely az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazza. Amennyiben a támogatott személy a hitelintézettől lakáscélú kölcsönt is igényelt, a lakásépítési támogatásra való jogosultság elbírálásért és folyósításáért a hitelintézet díjat, vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel – áll a rendeletben.

 

A bírálati díjat már az igénylés pillanatában ki kell fizetnünk, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a pontos feltételekkel. 1 millió forintos támogatás esetén például 15 ezer forint ez az összeg. A folyósítás után felmerülnek még különböző díjak, az ingatlan felülvizsgálati vagy helyszíni szemle díja alkalmanként 17 500 forint körül alakul. Kész lakásvásárlásnál egyszer, míg építésnél többszöri helyszíni szemlére lehet szükség.

 

Így folyósítják

 

Új lakás építése esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan és a lakásépítési támogatás utolsó részletét a használatbavételi engedély kiadását követően történik a folyósítás. Új lakás vásárlása esetén egy összegben történik a folyósítás.

A támogatás folyósításának feltétele, hogy a támogatási szerződés banki szerződésbe legyen foglalva, valamint az ingatlan-nyilvántartásban a Magyar Állam javára szóló jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom legalább széljegyként fel legyen tüntetve.

A folyósítás akkor kezdhető meg, ha az építtető támogatott személy a lakásépítési támogatáson és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakás építésére már felhasználta. A hitelintézet új lakás építése esetén a lakásépítési támogatás készültségi fokkal arányos folyósítását megelőzően a helyszínen ellenőrzi a készültségi fok feltételeinek teljesítését;

Új lakás vásárlása esetén legkésőbb a támogatás folyósításáig az adásvételi szerződésben szereplő telekárat is tartalmazó vételárról a saját nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított – a telekárat és a lakás árát külön feltüntetve tartalmazó – számlákat kell bemutatni.

Új lakás építése esetén legkésőbb az utolsó részfolyósításig a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról, a támogatott személy saját – vagy jogutódlással átvett építkezés esetén az előző építtető – nevére kiállított számlák bemutatása, mely bontott anyagok felhasználása esetén a kivitelező nyilatkozata alapján a számlával igazolandó bekerülési költség 20 százalékával csökkenthető. Új lakás építése esetén a használatbavételi engedély megszerzését követően be kell mutatni a felépült ingatlan tényleges energetikai minősítését.

Még több részlet és kalkulátor a pénzcentrum.hu oldalon >>>