Miskolc hírei

2011.04.18. 14:23

Továbbtanulás

<p>Jaj, jaj, nyolcadikos lettem, de kegyetlen néha az élet, rengeteg feladat vár rám 14 évesen! A továbbtanulás életünknek egy nagyon fontos kérdése.</p>

Lezárul egy bizonyos korszak, amit nagyon nehezen engedünk el magunktól.
Ezt a döntést elég fiatalon kell meghoznunk, és ez véleményem szerint  - és nem csak az enyém szerint -  nem biztos, hogy előnyös.
Mert egy ilyen fontos, kényes helyzetet nem ebben az életkorban kéne kezelni. Tizenévesként elég nehéz meghatároznom, hogy a munka világában hol is akarok majd teljesíteni 25-30 évesen.
De kár jajgatni, a döntést nem lehet kikerülni! Nemsokára szól a ballagási csengő, és rövidesen tagja leszek egy új - általam választott - oktatási intézménynek.
Éppen ezért nézzük a dolog jó oldalát! A pályaválasztás hamar felkészít a nehéz döntésekre. Amibe nem halsz meg, az csak megerősít. Tehát hajrá, teljes mellbedobással.
Van ugyebár a központi írásbeli, amit minden diáknak, meg kell írni, engem is beleértve.
Valakinek jól sikerül valakinek nem. Én azt kívánom mindenkinek, akire vár még ez a kihívás, hogy mindenki készüljön,  ahogy csak tud, én is azt tettem .
Tudom, hogy nem könnyű,de végig kell csinálni, bármi is történjen, mert ami akkor történik, és amit akkor cselekedsz, az a dolog az életedet fogja meg határozni.
Próbáljunk úgy emlékezni, és úgy búcsúzni tanárainktól, hogy mindent megtegyünk , hogy büszkén felemelt fővel távozzunk régi iskolánkból.
Az életben nem ez lesz a legnehezebb döntés, amit hoznunk kell.
Ez most csak egy töredék, amin túl kell jutni, lehetőleg szülői segítséggel. Mindenkinek van egy gyerekkori álma, legalábbis nekem van. Ne hagyjuk elveszni, inkább tegyünk annak érdekében, hogy valóra váljon. Ne hagyjuk, hogy megtévesszenek és könnyebb utakat válassz lustaságból vagy mert mások ezt akarják. Amit elterveztél, azt vidd véghez.

Régi mondás, de igaz: "Az ember haláláig tanul!"  Különösen fontos ez a mai kor emberének. Gyorsul, változik az élet, fejlődik a technika. Követni kell. Ma már nemzetközileg elfogadott elv az élethosszig tartó tanulás (long life learning). Azaz nemcsak tovább, de inkább folyamatosan tanulunk.
Mindig okosodunk, ez a későbbiekben nagyon előnyös lehet. Az is, amit most még nem látunk annak.
Mindenre figyeljünk oda, legyünk kíváncsiak, mert nem tudjuk, az életben mi válhat hasznunkra!
- Váradi Ildikó 8.C, Selyemréti Általános Iskola -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!