Szamárszépségversenyt rendeztek Rádpusztán

Tizennégy csacsit neveztek be Magyarország első szamárszépségversenyére, amelyet szombaton rendeztek a Somogy megyei Rádpusztán. A résztvevőknek nemcsak a küllemét, hanem viselkedését is vizsgálta a zsűri.

A megmérettetés első körében valamennyi szamárnak egyszerre kellett körbesétálni a zsűri és a több száz néző előtt, majd egyenként is bírálták a versenyzők küllemét, beleértve fejük, lábuk és hátuk formáját. Utóbbi a teherhordás szempontjából fontos.

Volt szamár, amelyik jól tűrte a versenyt, és volt, amelyikkel sokat küzdött gazdája. Pekár László tenyésztő a Független Hírügynökségnek elmondta: a szamarak egyénisége is eltérő, vannak okosabbak és kevésbé okosak. Gazdájukra azonban többnyire hallgatnak.

Magyarországon 2-3 ezer szamár van, számuk egyre csökken – mondta el a Független Hírügynökségnek Ernst Mihály, a Magyarországi Szamártenyésztők Országos Egyesületének elnöke. A szamarakat valamikor teherhordóként, főként juhászok használták, ma már azonban főleg hobbiállatként tartják őket.

A versenyt Alex, egy hétéves mén nyerte.Sporthírek