Szalmonellajárvány Székesfehérváron

Szalmonellajárvány alakult ki Székesfehérváron az óvodások és kisiskolások körében. Eddig az ÁNTSZ adatai szerint 181 megbetegedés történt, közülük 95 esetben mutatták ki a kórokozót. 9 gyerek került kórházba, de arról nincs információ, hányan lehetnek még bent, illetve milyen állapotban vannak. A járvány az ebédet főző konyháról indult, de még vizsgálják, hogy pontosan mi okozta.

A járvány szeptember 8-a óta terjed, az utolsó adatok szerint napi 1-6 újabb megbetegedés történik. A szükséges fertőtlenítéseket elvégezték. Valamennyi beteg óvodás vagy alsó tagozatos. 5 iskolában és 11 óvodában jelentkezett a fertőzés, a betegek magas, 38-40 fokos lázzal, erős hasmenéssel, fejfájással, hányással küszködnek – mondta a Független Hírügynökségnek Lencsés Gyöngyi tisztiorvos. Hozzátette: kiderült, hogy a járvány az ebédet főző konyháról terjedt. A dolgozók szűrését elvégezték, közülük háromnál találtak salmonella enteritidis baktériumot.

Még vizsgálják, pontosan mi okozta a fertőzést. Sok idő telt el a bejelentés és az első megbetegedések között, most próbálják visszagöngyölíteni a történeteket. A konyha üzemel, intézkedni csak a vizsgálat lezárása után lehet – tudta meg a Független Hírügynökség Gombos Zoltántól, a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetőjétől.
hirdetés


hirdet�s