Helyi közélet

2015.06.04. 18:30

Geotermikus beruházás Kistokajban

Kistokaj - Ünnepélyes keretek közt szerdán lerakták a kistokaji geotermikus távhőrendszer alapkövét. A rendezvényen beszédet mondott többek közt Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Kistokaj - Ünnepélyes keretek közt szerdán lerakták a kistokaji geotermikus távhőrendszer alapkövét. A rendezvényen beszédet mondott többek közt Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A beruházás helyszínén, Kistokaj határában rendezett ünnepség vendégeit Ambrus Gyöngyi, a község polgármestere köszöntötte. A települést bemutatva kiemelte, hogy a legtöbb borsodi községgel ellentétben a lakosság száma növekedik, sok a kisgyerek és a diplomás felnőtt. Kistokaj vezetése elkötelezett a fejlődés, az innováció mellett, ezért is támogatják a geotermikus energia hasznosítását.


Balról: V. Németh Zsolt, Garamvölgyi Attila, Török Dezső | Fotó: baz.hu


Török Dezső Szent-Györgyi Albert biokémítikust idézve kiemelte, hogy nem legyőzni kell a természetet, hanem ésszerűen használni az erőforrásokat, különös tekintettel a megújuló energiát. Elismerően szólt arról, hogy a beruházó és a kistokajiak felismerték a geotermikus energiában rejlő lehetőséget. Ez összhangban van Magyarország környezetvédelmi törekvéseivel, a környezeti terhelés csökkentésével, ráadásul még csökkenti is hazánk energiafüggőségét. Tekintettel a projekt fontosságára a KEOP keretében jelentős támogatást kap a beruházás.


A fenntartható fejlődés szempontjából fontos a geotermikus energia felhasználása | Fotó: baz.hu


„A projekt elindulása utáni első fűtési szezonban minden kistokaji észre fogja venni annak előnyét, ugyanis jelentős mértékben csökkenni fog a település légszennyezettsége”- hívta fel a figyelmet az életminőség javulásra Török Dezső.


A kistokaji projekt minte a térség számára | Fotó: baz.hu


Garamvölgyi Attila, a Geo-Wndung Zrt. igazgatósági tagja az elhangzottakat mintegy folytatva a zöld energia fontosságáról szólt, Bejelentette, hogy a projekt mintegy 1,1 milliárd forintból valósul meg. Megköszönte a partnereknek az együttműködést, s reményét fejezte ki, hogy jó példájuk követőkre talál a térségben.


Jelentős forrás lesz a pályázati rendszerben a megújuló energia hasznosítására Magyarországon | Fotó: baz.hu


V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérieum állaltitkára Szókratészt idézve kiemelte, hogy az élethez a meg-meg újuló öröm mellett meg-meg újuló energiára is szükség van, amit jó gazda módjára be kell osztanunk. Hazánk jelentős geotermikus energiakészlettel rendelkezik, amely felhasználásában sok lehetőség rejlik. Ezt ösztönzendő jelentős források lesznek elérhetőek a 2020-ig tartó fejlesztési időszakban. Amíg máshol tervezik, Kistokajban már tény a megújuló energia hasznosítása.

A beszédeket követően a díszvendégek lerakták a beruházás alapkövét.

- Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában