Szálló porra is el lehet rendelni szmogriadót

A héten bevezetik a szálló porra (PM10) vonatkozó önálló küszöbértékeket, hatályba lép ugyanis az erről szóló rendelet – tájékoztatta a Független Hírügynökséget hétfői közleményében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Magyarországon eddig csak a kén-dioxid és a szállópor együttes koncentrációjára volt tájékoztatási és riasztási küszöbérték. Mivel külön a szálló porra ilyen nem létezett, nem lehetett szmogriadót sem elrendelni. Pedig az elmúlt években többször átlépte a PM10 koncentráció az egészségügyi határértéket.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter az idei Fővárosi Autómentes Napon jelentette be, hogy a szálló porra mint a légszennyezésért egyik leginkább felelős anyagra – az EU-s tagállamok közül elsőként – önálló küszöbértéket vezetnek be Magyarországon. A közlönyben pénteken megjelent rendelet még a héten hatályba lép.

A zöldtárca az egészségügyi tárca szakértőivel és az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen határozta meg a szálló por küszöbértékek mértékét. Eszerint az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 nanogramm per köbmétert, riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 nanogramm per köbmétert és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Magyarországon eddig csak a kén-dioxid és a szállópor együttes koncentrációjára vonatkozó tájékoztatási és riasztási küszöbértékek léteztek. A széntüzelés visszaszorulásával a kén-dioxid értéke soha nem lépte át a határértéket. Az elmúlt években, főként a téli hónapokban a levegő szálló por terhelése több esetben jelentősen meghaladta az egészségügyi határértéket. Mivel a szálló porra önálló küszöbértékek nem léteztek, nem lehetett szmogriadót elrendelni.

Magyarországon 55, ebből Budapesten 11 automata monitorállomás műszerei mérik folyamatosan a levegő szennyezettségét. Az aktuális adatok az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján, a www.kvvm.hu/olm -n tekinthetők meg.