Helyi közélet

2013.09.16. 11:07

Nem változott semmit a tetűhelyzet

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egyes oktatási intézmények tehetetlenek. Állandó harcban vannak a tetvekkel.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egyes oktatási intézmények tehetetlenek. Állandó harcban vannak a tetvekkel.Egy miskolci sajtótájékoztató kapcsán ismét felmerül a kérdés, mekkora problémát okoz a megyénkbeli óvodákban és iskolákban a tetvesedés. Úgy tűnik, a téma örök, hiszen többször írtunk már erről a szinte megoldhatatlannak tűnő problémáról. Most is az derült ki, hogy a nem megfelelő higiéniás körülmények között élő gyerekek szinte folyamatosan tetvesek, van olyan diák, akinek szeptembertől júniusig, minden ellenőrzés alkalmával találtak a fejében élősködőket a védőnők.

Az óvónő is kezel

Elsőként a miskolci óvodák helyzetéről kértünk körképet Makár Barnabásnétól, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának elnökétől. Ő, miután több óvodában is érdeklődött, az Észak-Magyarországnak elmondta: a tetvesség elsősorban ott okoz problémát, ahová halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek járnak, bár egy-egy eset előfordul más intézményekben is. Amint az óvodapedagógusok észreveszik, hogy baj van, azonnal értesítik a védőnőt. Ha a szülő nem hajlandó gyermeke fejét kezelni, akkor a védőnő ellátogat a családhoz is az eredmény érdekében. Az óvodákban azonban az a tapasztalat, hogy a szülők általában közreműködőek, de arra is volt már példa, hogy az anya egyáltalán nem akarta kezelni gyermekét. Ilyenkor, bár a szabályok tiltják, kénytelen volt az óvónő bekenni a gyerek fejét, hogy ne fertőzze el csoporttársait.

Egyharmada tetves

A megye más intézményeiben is állandó gond a tetvesség. A Sajókazai Balassi Bálint Általános Iskolában például, ahol Izsó Pál igazgatótól megtudtuk: az elmúlt tanévben minden védőnői ellenőrzés alkalmával a diákok egyharmada tetves volt. Egyes tanulóknál az utóellenőrzés alkalmával sem tapasztaltak változást, de olyan gyerek is akadt, aki egész évben fertőzött volt. A problémákat sorolva az igazgató hangsúlyozta: a legnagyobb gondot az okozza, hogy sok család rossz higiénés körülmények között lakik, a szülők pedig vagy nem kezelik otthon a gyereket, vagy ha kezelik, a családtagok egymástól újra és újra elkapják. Az igazgató tapasztalatai szerint manapság több gyerek tetves, mint tíz évvel ezelőtt. Úgy látja, a rendszeres ellenőrzés és a családok higiéniás körülményeinek javítása hozhatna megfelelő eredményt. Az viszont nem lenne helyes, ha a tetves gyerekek nem járnának iskolába, hiszen akkor lennének olyan diákok, akik a tanév minden napján hiányoznának, jegyezte meg az igazgató.

A megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv tájékoztatása szerint megyénkben az elmúlt évben 286 általános iskolából 261-ben találtak fejtetvességet, mely 2440 gyereket érintett. A tetvesség mértéke tehát 3,1-3,2 százalék volt.

ÉM-HE


A szülő feladata lenne...

A megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv lapunkkal azt közölte, a tetvesnek talált gyermek kezelése elsősorban a szülő feladata. Az alsó fokú oktatási intézményekben (óvoda, általános iskola) a tanév elején kell az esetleges tetvesség felderítésére irányuló vizsgálatokat az intézmény orvosának vagy az általa megbízott védőnőnek elvégeznie, majd negyedévenként legalább egyszer megismételnie. Tetvesség észlelésekor a szűrővizsgálatot az érintett osztályban kéthetenként meg kell ismételni mindaddig, amíg 3 egymást követő vizsgálat eredménye alapján a tetűmentesség és annak állandósulása megnyugtató módon meg nem állapítható.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában