Szálló por – Meteorológia: növekedhet a légszennyezettség

Szálló por - Meteorológia: növekedhet a légszennyezettség
Szálló por - Meteorológia: növekedhet a légszennyezettség
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza, 2016. november 21., hétfő (MTI) – A következő napokban várható csendes időjárás miatt romolhat a levegő minősége – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn Facebook-oldalán.

A napokban – bár napközben az országban több helyen megélénkül a szél – főként az esti, éjszakai órákban rosszabb levegőminőségre, magasabb szálló por (PM10) koncentrációra lehet számítani.

A szélcsendesebb északkeleti országrészben várható rosszabb levegőminőség – írták.

Utaltak arra, hogy “a fűtési szezon indulásával, a nappalok rövidülésével a stabil, anticiklonális időjárási helyzetekben könnyen feldúsulnak a légszennyező anyagok”.

Az éjszaka képződő és még a nap első felében megmaradó köd késlelteti a hőmérséklet napközbeni emelkedését, ami kedvezőtlen a levegőminőség szempontjából. A következő napokban fokozatosan növekszik a “ködhajlam”. Az ország északkeleti harmadán szélcsendesebb időjárás várható, néhol egész nap ködös lesz az idő, emiatt ott lehet rosszabb a levegő minősége. Az Észak-Dunántúlon lesz élénkebb a szél, ami kedvező a levegő minősége szempontjából – írta a meteorológiai szolgálat.

– MTI –