Szalay Lajos: nem aludt, figyelt, és rajzolt…

Napokig nem aludt, lázasan figyelte a történéseket – és rajzolt. Így élte meg az 1956-os forradalmat Szalay Lajos grafikus Buenos Ariesben.

Amikor nem volt több remény, ment be a Dél- Amerikai Magyarság szerkesztőségébe, s adta oda a rajzokat. A 48 grafika az argentin fővárosban jelent meg, szövegét a korabeli rádióadásokból összeállított angol nyelvű kötetből fordították spanyolra. (Jóval később, 1996-ban a könyv fordítása Magyarországon is megjelent a grafikákkal.)

Vissza-visszatér a téma

Szalay Lajos 1956-os grafikái miatt (is) vált világhírűvé. S hogy hol vannak ma az említett művek? Sümegi György, az 1995-ben, Miskolcon elhunyt művész hagyatékát gondozó művészettörténész szerint a kérdés jó. Ugyanis senki, maga Szalay sem tudta. Kettőről tud a művészettörténész, hiszen az egyik az ő tulajdonában van, egy püspököt ábrázoló, a másik egy fegyveres, puskás fiú rajza.

A forradalom később is, évtizedeken keresztül kedvelt témája volt a művésznek. Több kötetében vissza-visszatérnek a rajzok, a korábban megjelentek mellett újabb alkotásokkal bővítve az anyagot. Még a 80-as években is készül rajz: keresi, kutatja a téma rajzi megoldásait. A sorozatot tudatosan bővítette, erre utal az is, hogy amely művek bizonyos szempontból illeszkednek a témához – például az Apokalipszis négy lovasa, – azt beleillesztette a sorozatba, holott a második világháború idején készülhetett.

Expresszív alkotások

Kérdeztük, lehetett-e kedvence közülük a művésznek. Sümegi György szerint nem valószínű, hiszen Szalay Lajos az a típusú művész volt, akit addig érdekelt a műve, amig dolgozott vele. Aztán már a következő izgatta.

Merész hangú, expresszív alkotások egyébként ezek, jegyzi meg a művészettörténész, magára is haragította velük a szélsőbalos érzelmű argentin emigránsokat, s mivel megfenyegették, költözött át Amerikába. Élete végén hazatelepült, Miskolcra költözött. Itt már nemigen készültek művek, megromlott a látása. Utolsó alkotásait a 80-as évek közepén a tapolcai tanácsi üdülőben vetette papírra.

Jövőre kiállítás Miskolcon is

Magyarországon legközelebb október 23-án lesz kiállítása Szászhalombattán, persze nem az eredeti 1956-os műveké, hanem szitázott rajzok a könyv alapján. S a Sümegi György tulajdonában lévő püspök figura, eredetiben.

Még elárulja, bár Miskolcon állandó kiállítása van a művésznek, 2006 márciusában kiállítják a forradalom ihlette műveit is a Miskolci Galériában. Akkor, amikor a városban az 56-os fotók köz- és magángyűjteményének nemzetközi konferenciáját is megrendezik a városban.

H.M.