Szalamander a fáklyás búcsú

Miskolc- Mint miden évben idén is megtartották a 260 éves selmeci hagyományok egyik leglátványosabb eseményét az ME végzős hallgatóinak fáklyás felvonulását.

Végzősök gyülekező! – hangzott el kiáltás csütörtök este fél kilenckor a Széchenyi szobornál, majd a népes tömeg elindult a városháza elé. Hallgatók díszruhában, kari zászlókkal, családtagok, érdeklődők több százan vonultak az utolsó nagy összejövetelre a Szalamanderre.  

A városháza előtt, a kiindulás helyszínén a hallgatók a kialakulásuk sorrendjében felállt karok zászlói mögött gyülekeztek. Káli Sándor polgármester, Hircsu Ákos  ME HÖK elnök és Cseke Ádám a Műszaki a Földtudományi kar valéta elnöke búcsúzott a népes végzős sokaságtól.

– Miskolc, Miskolc, Miskolc, mondom ezt Miskolciként, azoknak, akik 3-5 évet éltek a Miskolci Egyetemen és maguk is tapasztalhatták, látták a változást, a campus és a város fejlődését. Miskolc, Miskolc, Miskolc, – kérem Önöket ne végleg búcsúzzanak el – érezzék azt ez a város nyitott és befogadó, mindig visszavárja magukat! – mondta beszédében Káli Sándor polgármester.

Selmeci hagyományokhoz illően a várostól és egyetemtől elbúcsúzva egy bányászlámpással felszerelt csoport indul el „szalamander alakzatban az egyetemi és kari zászlók és a hallgatók előtt. A végzősök fáklyákkal, „Bursch-nótákat” énekelve vonultak végig a főutcán, majd a Kazinczy úton át egészen a Petőfi térig. A látvány, mint mindig csodálatos volt, többtucat fáklya szentjánosbogárként lepte el a főutcát, az éneklő tömeg moraja lengte be a belvárost. Szép volt és sajnálhattuk is őket a kánikula, a nyakig érő meleg díszruhában, a fáklya melegében, izzadhatták végig a selmeci hagyományt. A Petőfi térre érve a lámpással rendelkezők a tér két oldalán, míg a diákok ismét karok szerint sorakoztak fel. A valéta elnökök itt adták át az elnöki szalagot és a kar zászlaját az utódaiknak. A Szalamanderta karok himnuszai, a „Gaudeamus igitur…” és a „Ballag már a vén diák” kezdetű dalok zárták. Majd elfújták a fáklyákat, kialudtak a fények – Elbúcsúztak diákok! Reméljük nem véglegesen: Miskolc, Miskolc, Miskolc! Miskolc mindig visszavár!