Friss hírek

2007.10.30. 05:49

Sztrájk a Kapos Volánnál - a korkedvezményért demonstrálnak az autóbuszvezetők

<p>Kedden kora reggel elkezdődött a Kapos Volán dolgozóinak két órás munkabeszüntetése. Háromnegyed öttől már nem indultak el a társaság járatai, csaknem négyszázan demonstrálnak. A sztrájk része annak a megmozdulásnak, amelyet 12 órától a Volánbusz társaságokat tömörítő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) tart a Szociális és Munkaügyi Minisztérium előtt. Az érdekvédők az autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíjáért és azon belül a gépjárművezetőket hátrányosan érintő különbségek eltörléséért tüntetnek majd.</p>

Elkezdődött a Kapos Volán két órás munkabeszüntetése kedden hajnalban. A demonstráció alatt az autóbusz-állomások és várótermek nyitva lesznek. A buszok reggel 4 óra 45 perc óta nem közlekednek, hét óra után indul az első. Ezeknél 30 perctől 120 percig tartó késésekre kell számítani. A menetrend szerinti közlekedés várhatóan 11 és 12 óra között áll helyre. A cégnél csaknem 400-an demonstrálnak.

A Volánbusz-társaságok dolgozói a 2007-ben bevezetett nyugdíjazási szabályok miatt tartanak demonstrációt kedden a V. kerületi Alkotmány utcában a Szociális és Munkaügyi Minisztérium előtt. A tiltakozók azt akarják, hogy a kormány törölje el a típusfüggőség okozta diszkriminációt az autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíjára - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Korcsolayné Kovács Krisztina, a KKV elnöke. Hozzátette: nem minden sofőr mehet korkedvezménnyel nyugdíjba, mert ezt attól tették függővé, hogy a dolgozó milyen típusú autóbuszt vezet.

A szakszervezet továbbá nem tartja helyesnek a korkedvezmény-biztosítási járulék megállapítását. Azt akarják elérni, hogy az állam vállalja át a közszolgáltatást végző társaságoknál korkedvezményes munkakörben dolgozók utáni korkedvezmény-biztosítási járulékot - fejtette ki az elnök. A Volán-társaságoknál ez a járulék 2008-ban várhatóan 400 millió forintot meghaladó összeget jelent, ami veszteségként jelenik meg a cégeknél - tette hozzá.

Az érdekvédők a korkedvezményre jogosító érvényben lévő 1997-es munkaköri jegyzéket is elavultnak tartják. Szerintük tartalmaz olyan szakmákat, amelyek már nem is léteznek, másrészt viszont a közlekedésben dolgozó karbantartóknak és a tehergépjármű-vezetőknek bele kellene kerülniük. Az ilyen munkakörökben dolgozók szervezete szintén fokozott igénybevétellel jár ugyanis.

A budapesti demonstrációra - amelyet más szakszervezetek is támogatnak - 1000-2000 embert várnak - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!