Szakorvos: a következő 20-30 év vezető problémája a nyaki gerinc megbetegedése lesz

A kopásos elváltozások gyakran visszafordíthatatlanok
A kopásos elváltozások gyakran visszafordíthatatlanok - © Illusztráció: AFP
Budapest – A mobiltelefonokat előrehajtott fejjel kell nézni, ami prognosztizálja, hogy a következő 20-30 év vezető problémái a nyaki gerinc megbetegedései lesznek, és ez a fiatalokat, tinédzsereket kifejezetten érinti – mondta Erbszt András, a DoctorFit Gerincambulancia alapítója, vezető főorvosa szombaton az M1 aktuális csatornán.

A szakorvos azt mondta, látni egy tendenciát: ahogy az emberek egyre kevesebbet mozognak, kevesebb fizikai aktivitást végeznek és kevesebb a fizikai munkájuk is, annál több lesz a mozgásszervi betegség, ezen belül pedig ugrásszerűen megnő a gerincpanaszok száma.

Tapasztalatai szerint a kopásos eredetű gerincproblémák, amelyek a felnőttkor derekára kellene, hogy datálódjanak, időnként megjelennek már tinédzserkorban, de 18 éves kor körül “bőven” találkoznak ilyen betegekkel.

Erbszt András ismertette: a kopásos elváltozások gyakran visszafordíthatatlanok, de a panaszok, tünetek “az esetek döntő többségében” megszüntethetők, így a beteg életminősége javítható.

Szólt arról is, hogy a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők bizonyos esetekben fontos részei a kezelésnek, de az élethosszig tartó, rendszeres aktivitás rendkívül fontos ahhoz, hogy minél kevesebb gerinc- és mozgásszervi panasszal éljenek az emberek.

– MTI –


Szabó Kingával is mindig jó hangulatban telnek az edzések
Debrecen - Mester Petra: szerintem az újévi fogadalmak jó hatással vannak az emberekre. Az életmódbeli tudatosság egyre többször visszaköszön, számtalan háttértényező ismert, melyek közül az egyik fő szempont a trendiség. A közösségi médiából áradnak a felhívások: az egészséges életmód követése é...

Budapest - A mozgás erősíti a szervezet védekező mechanizmusát, de szükséges mellette a vitaminpótlás is - közölte Gödény György fitneszedző csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Mint mondta, a mozgás mellett a táplálékkiegészítőket tudatosan kell szedni. Meg kell nézni, hogy a táplálkozása alapj...