Friss hírek

2009.09.29. 19:52

ROMÁK ELLENI TÁMADÁSOK: elkészültek a szakértõi vélemények

<p>Elkészültek az újabb szakértõi vélemények a romák elleni támadásokkal kapcsolatban, de az ezekben szereplõ információkat egyelõre nem osztják meg a nyilvánossággal. A Nemzeti Nyomozó Iroda hétfõi közleménye szerint a szakértõi véleményeket elõször a gyanúsítottakkal ismertetik majd.</p>

A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint elkészültek a szakértõi vélemények a roma-támadásokkal kapcsolatban. Ezeket jelenleg az NNI munkatársai tanulmányozzák és elemzik. A szakértõi véleményeket elõször a gyanúsítottakkal ismertetik majd, a nyilvánosság - nyomozástaktikai lépésekre hivatkozva - csak késõbb kap tájékoztatást.

Mint ismert, az elmúlt egy évben összesen kilencszer támadtak romákra fegyverrel és Molotov-koktéllal az eddigi adatok alapján. A támadásoknak összesen hat halálos áldozata van. 2008 novemberében két ember halt meg, amikor Molotov-koktélt dobtak, és rálõttek két család házára éjszaka Nagycsécsen. Idén februárban egy ötéves kisfiút és édesapját lõtték agyon Tatárszentgyörgyön, áprilisban pedig késõ este saját háza elõtt egy autójához tartó, éppen munkába induló férfit Tiszalökön. Augusztus elején a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán saját otthonukban lõttek rá sörétes fegyverrel egy anyára és kislányára; a 45 éves asszony meghalt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Terrorelhárító Szolgálat embereivel augusztus végén csaptak le a feltételezett gyilkosokra egy debreceni szórakozóhelyen. Négy embert vettek õrizetbe, köztük egy testvérpárt. Õk 28 és 42 év közötti férfiak, mindannyian Hajdú-Bihar megyében élnek, egy részük debreceni. Mint kiderült, már a következõ támadásokat tervezték. A négy férfit augusztus végén helyezte elõzetes letartóztatásba a bíróság, múlt szerdán azonban ezt meghosszabbították, így a gyanúsítottak december 23-ig biztosan rács mögött maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!