Szakmák Európa bajnoksága – Megyénk is ott van a versenyen

A magyar csapat bevonulása az EuroSkills verseny nyitórendezvényén
A magyar csapat bevonulása az EuroSkills verseny nyitórendezvényén
Budapest, Miskolc – Magyarország először házigazdája az Euro­Skills versenynek, amit kétévente rendeznek meg.

Szerdától péntekig 28 ország 600 versenyzője 37 szakmában méri össze tudását Budapesten az EuroSkills 2018 versenyen. Idén egy megyénkbelinek, az ápolási szakmában induló Varholik Dávidnak szoríthatunk a versenyen, melynek célja kettős: megtalálni területük legtehetségesebb fiataljait, illetve népszerűsíteni a szakképzést.

Több mint egy verseny

Magyarország először házigazdája az EuroSkills-nek, amit kétévente rendeznek meg. A szigorú szabályok közt zajló verseny rangját jól jelzi a fentebb említett számok mellett, hogy 500 szakértő működik közre, és mintegy 100 000 látogatót várnak a szervezők.

a-magyar-csapat-az-euroskills-verseny-nyitorendezvenyen2

Utóbbiba beletartoznak azok az általános és középiskolás fiatalok is, akik azért utaznak el a budapesti HUNGEXPÓ csarnokaiba, hogy betekintsenek a szakmákba és a lehetőségekbe, amiket a szakképzés kínál. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 1400 helyi diáknak biztosítja ezt a lehetőséget szeptember 26. és 28. között.

a-magyar-csapat-az-euroskills-verseny-nyitorendezvenyen3

Az angol nyelven lebonyolított versenyen hagyományosan jól szerepelnek a magyar szaktanoncok. A WorldSkills és az EuroSkills bajnokságokon 2007 óta vesznek részt fiataljaink, akik ez idő alatt 10 arany, 12 ezüst, 20 bronz és 15 kiválósági érem elnyerésével öregbítették szakképzésünk hírnevét.

Jó esélyekkel

A maximum 25 éves versenyzők között ott van a Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának korábbi tanulója is, akiről a szakértők azt mondják, hogy éremesélyekkel indul az ápolási szakmában.

a-magyar-csapat-az-euroskills-verseny-nyitorendezvenyen1

Dávid még 2017-ben kvalifikálta magát a EuroSkills-re, amit hosszú, közel egyéves felkészülési időszak követett. Különböző kórházakban, éles helyzetekben pallérozta mind elméleti, mind gyakorlati tudását; emellett külön készült a várható versenyfeladatokból. Volt is mire tréningezni, hiszen a 3 nap alatt 13 szituációban kell majd helytállnia.

ÉM-KCs