Szakmák Európa bajnoksága – Az éremben bízik Dávid, a miskolci versenyző

Akt.:
Szakmák Európa bajnoksága Budapesten
Szakmák Európa bajnoksága Budapesten - © Fotók: Zöldi Anikó
Budapest – Varholik Dávid ápolóként egyedüli magyarként versenyez, szurkoltunk neki.

Budapest a házigazdája a napokban az Euro­Skills 2018 versenynek, azaz a szakmák Európa bajnokságának, csütörtökön mi is ott jártunk. Idén 28 ország vesz részt a megmérettetésen, Európán kívül többek között Indiából, az Arab Emírségből, Dél-Koreából, Japánból is érkeztek versenyzők, akik 37 versenyszámban mérik össze tudásukat. A magyar válogatott 31 tagú és 27 szakmában versenyez. Egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei versenyző van, Varholik Dávid, aki az ápolók közt bizonyítja tudását.

– Az EuroSkills verseny célja, hogy népszerűbbé váljon a szakképzés – mondta portálunknak a versenyen Bihall Tamás megyei elnök, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként vett részt a rendezvényen. – Ez is az oka annak, hogy sok-sok diák érkezett az országból, hogy szurkoljon. Szeretnénk elérni, hogy más szemmel nézzenek a szakképzésre, legyen jövője, és egyre több fiatal tanuljon szakmát, mert van benne jövő.

Bihall Tamástól megtudtuk azt is, hogy szigorú szabályok vonatkoznak a versenyzőkre, és a végeredménynél tizedmásodpercek, milliméterek döntenek majd.

Egyedüli magyar

Még a verseny előtt sikerült beszélnünk Dáviddal. Megtudtuk, az ápolói versenyszámban ő az egyedüli magyar. Nagyon élvezi a versenyt, amelyben 13 szituációt kell teljesítenie. A felkészülési ideje egyébként körülbelül fél éve tart. Áprilisban Miskolcon gyakorolt a megyei kórház és tagintézményei különböző osztályain, majd májustól a budapesti Honvéd kórházban készült a versenyre. Az utolsó pár hétben kezdte a szituációkat gyakorolni. Már egy versenyszámon, a karitatív ellátáson túl volt amikor beszéltünk, mint mondta, nem volt ­könnyű, de igyekezett megol­dani a feladatot. Bízik benne, hogy sikerül érmet szereznie.

Később láttuk a verseny közben, ahogy versenyzik, fotót, videót is készítettünk róla. Folyékonyan beszélt angolul, ugyanis ez a verseny nyelve, látszott rajta, hogy elhivatott, az ideges­ség jelét viszont nem tapasztaltuk.

A verseny péntek délután még tartott, hogy sikerül-e Dávidnak az éremszerzés, az csak a hivatalos eredményhirdetésen, szombaton derül ki. Mi szurkolunk neki!

ÉM-ZA


Varholik Dávid
Budapest, Miskolc - Szerdán kezdődik a háromnapos Euroskills – Szakmák Európa-bajnoksága Budapesten, a Hungexpo területén. Borsod-Abaúj-Zemplén megyét az egészségügyi szakmában induló Varholik Dávid képviseli, aki az MSzC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának diákja volt. Az Euroskillse...

Varholik Dávid
Miskolc - „Nem terveztem, hogy ápoló leszek, most meg az egész országot képviselhetem.” A miskolci Varholik Dávid ápoló szekcióban indul szeptemberben a szakmák Európa-bajnokságán. A 23 éves fiatalember komoly erőbedobással készül a budapesti EuroSkills versenyre. - Mi motiválta, amikor ápoló sz...

A verseny egyik pillanata: Varholik Dávid egy balesetben sérültön segít
Miskolc, Budapest - Dávid képviseli hazánkat jövőre a szakmák európai versenyén az ápolás és gondozás szakmában. Mondhatnánk azt is, hogy megyénk legjobb ápoló és gondozó tanulója Varholik Dávid, hiszen nem kisebb sikert ért el, minthogy bejutott a szakmák európai versenyének döntőjébe, azaz az E...