Szakmájuk sztárjai a miskolci diákok

Akt.:
Szakmájuk sztárjai a miskolci diákok
Miskolc – Megyénkből két központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő is bekerült a Szakma Sztárja döntőjébe.

„A magyar gazdaságnak jól képzett szakemberekre van szüksége” – fogalmazott Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara (BOKIK) elnöke. Hétfőn ugyanis a Szakma Sztárja verseny megyei döntőseit és felkészítő tanáraikat köszöntötték a kamarában. A kilencedik alkalommal megrendezett versenyen negyven szakmában több mint kétszáz diák versenyzett az idén, köztük Vass Attila, a Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Szakképző Iskolájának diákja és osztálytársa, Pető Mátyás. Ők a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő szakmában mérették meg magukat, Vass Attila harmadik, Pető Mátyás pedig negyedik helyezést ért el. Az ápolók versenyében Varga Fanni, a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola tanulója negyedik lett.

Sikerült megértetni, hogy előbb szakmát érdemes tanulni. Bihall Tamás

Bihall Tamás a verseny kapcsán hangsúlyozta: „Lassan, de sikerül megértetni a fiatalokkal, hogy először egy jó szakmát tanuljanak, hiszen ezt követően is van mód a továbbtanulásra”. Az elnök szerint a duális képzés területén még az út elején tartunk, de reméli, sikerül eljutnunk oda, ahová Németországnak, ahol a fiatalok 70 százaléka már valamilyen szakmát tanul.

bokik_szakma_sztarja_08

„Az élet iskolájának legfontosabb tantárgya a versenyzés, ahol ti jól szerepeltetek” – kezdte köszöntőjét Kovács János, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója.

Remélem, a duális képzést egyre több diák választja majd. Kovács János

Egyre többen

Kiemelte azt is, hogy ezen teljesítmény mögött persze a felkészítő tanárok kiváló munkáját is értékelni kell. Valamint – hangsúlyozta – azon vállalkozói partnereket, akik részt vesznek a duális képzésben, gyakorlóhelyeket biztosítva segítik a szakmát tanuló fiatalokat. A főigazgató is reményét fejezte ki, hogy a duális képzés egyre inkább elterjed, egyre több diák választja majd a szakképzést.

ÉM-NSZR