Szakmájuk mesterévé avatták őket Miskolcon

Akt.:
Szakmájuk mesterévé avatták őket Miskolcon
Szakmájuk mesterévé avatták őket Miskolcon - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Négy szakmában összesen harmincnégyen – hegesztők, kozmetikusok, pincérek és szakácsok – vehették át hétfőn mester­levelüket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ünnepségén.

Harmincnégy megyénkbeli szakember vehette át mesterlevelét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesteravató ünnepségén, amelyet a nemrég elhunyt Oscar-díjas mesterszakács, Mátyás Rudolf emlékének ajánlottak.

unnepseg-01-aj

Átadni a tapasztalatot

Mint Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere fogalmazott, „valamennyi mesterlevelét átvevő megérdemli a dicséretet, mert abban, amit munkaként végeznek, eljutottak a mesteri címig”. Kifejezte reményét, hogy a megszerzett címet a saját anyagi gyarapodásukra, de a társadalom javára is kamatoztani fogják. Fontosnak nevezte, hogy az újdonsült mesterek át tudják majd adni a következő generáció számára megszerzett tudásukat, tapasztalataikat.

unnepseg-18-aj

Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője elmondta, hogy az ország és benne a megye gazdasága folyamatosan bővül és mára eljutottunk oda, hogy hiány van a szakképzett emberekben, a „mesterekben”. Mint mondta, amíg 2014-ben csak néhány vállalkozás mondta azt, hogy hiány van szakemberekben, ma már a vállalkozások harmada küzd ezzel, és ez a helyzet a jövőjüket is veszélyezteti. „Azt gondolom, hogy ennek a helyzetnek a kezelésében hatalmas szerepe van a szakképzésnek, a mesterképzésnek, mert a mesterek a szakképzésben is komoly szerepet töltenek be.”

unnepseg-25-aj

„Mesterit alkotni felemelő…”

Kovács József Attila, a kamara kézműipari szakosztályának elnöke úgy vélekedett, hogy ma a kamarának kell betölteni azt a szerepet, amit évszázadokkal ezelőtt a céhek töltöttek be. „Mesterit alkotni mindig felemelő érzés – mondta. – Azt kívánom, erről soha ne feledkezzenek meg munkájuk során. Folytatva a gondolatsort, Bihall Tamás, a BOKIK elnöke arról beszélt, hogy a kamara szakképzési tevékenységének lényege a minőségi szakemberek, mesterek képzése. „A mester kifejezés magában foglalja a bizalom kiteljesedését a fogyasztók, a szolgáltatást igénybe vevők, terméket megvásárlók számára.”

– Szaniszló Bálint –

unnepseg-29-aj


Mesterek lettek

Hegesztő:

Aranyosi Gábor, Balogh Szabolcs, Barancsi István, Hutka Zoltán, Kurucz Pál, Skarupa János

Kozmetikus:

Fodorné Pamlényi Enikő, Kakukné Lipkovics Zita, Kovács-Izrael Nóra, Kutiné Majoros Marina, Lippai Szabina, Takácsné Szendrey Zita

Pincér:

Ambrus Sándor Csaba, Bába Norbert, Bárczi Tamás, Balázs István, Győri József, Lehoczky Csaba, Nagymáté István, Szabó Gábor, Takács Attila Sándor, Tamasovszki Zoltán, Tóth Sándor

Szakács:

Csóka László, Ferenci Béla, Kokavecz Sándor, Latorcai Csaba, Szegedi Enikő, Szokoli Ottó István, Takács Gábor, Tokaji Károly, Török Péter, Varga Ádám, Vajdovics József


unnepseg-28-aj

unnepseg-30-aj