Szakmájuk mestereivé váltak, hogy oktathassanak

Szakmájuk mestereivé váltak, hogy oktathassanak
Miskolc – Közel háromszázötven oktató ült be az iskolapadba, hogy megszerezze a mester­oklevelet.

„Nem vált káromra, sok újat tanultam, főleg a vállalati gazdaságról” – mondta Ostorházi Imre, aki csütörtökön vehette át szakács- és pincérszakmákban megszerzett mesterlevelét a Miskolci Egyetemen. Az újdonsült mester már évtizedek óta tulajdonosa több miskolctapolcai szállodának, étteremnek, de 30 év után újra iskolapadba ült, hogy a duális képzésben való részvételhez szükséges mesterlevelet megszerezze.

A szakképzési törvény értelmében ugyanis szeptember elsejétől a gyakorlati képzőhelyeken már csak mesterek foglalkozhatnak a tanulókkal. Éppen ezért a cím megszerzése érdekében az utóbbi hónapokban – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) szervezésében – zajlott a szakmák mestereinek képzése. Megyénkben 18 szakmában 334 mester tett sikeres vizsgát. Volt, aki két szakmából is megszerezte a címet, így a csütörtöki átadáson 342 mesterlevelet osztottak ki.

„A jólétet, biztonságot szorgos munka nélkül nem lehet megteremteni, ehhez viszont jó szakemberekre van szükség” – fogalmazott megnyitójában dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Hangsúlyozta azt is, a megszerzett dokumentum a kiválóan végzett munka felelősségével jár, aki mesterlevéllel rendelkezik, annak a legmagasabb színvonalra kell törekednie.

Dr. Torma András, az egyetem rektora azt emelte ki, hogy hazánknak égető szüksége van azokra – természetesen a diplomások mellett –, akik kétkezi munkát végeznek, akik meg tudják fogni az ollót, kalapácsot.

„2010 fordulópont volt hazánk szakképzésében, hiszen a kamara és a kormány stratégiai megállapodást kötött a versenyképes gazdaság és szakképzés érdekében” – ezt már Mayer Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője mondta. Hangsúlyozta azt is, hogy a tegnap mesterré vált szakemberek fontosak a város jövője szempontjából, hiszen nagy felelősség van a vállukon azáltal, hogy a jövő generációjának kell átadni tudásukat.

– N. Szántó Rita –


A szakma diplomásai

Bihall Tamás, a Bokik elnöke a duális képzés, a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás fontosságát emelte ki. Megfogalmazva, hogy a jövőben ezáltal Európa legversenyképesebb szakképző rendszerét alakíthatjuk ki Magyarországon.

„A mesterek a szakma diplomásai” – hangsúlyozta az elnök. S mindenképp emelik a megye gazdasági tudását, és segítenek abban is, hogy hazánk élvonalbeli gazdasági központjává váljunk.

hirdetés
hirdet�s