Szakmájuk mesterei lettek Miskolcon

Akt.:
Színvonalas ételek kerültek az asztalokra
Színvonalas ételek kerültek az asztalokra - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Szakácsok és pincérek adtak számot tudásukról a Szentpáli Szakközépiskolában.

Fiatal és évtizedes gyakorlattal rendelkező szakácsok és felszolgálók tettek mestervizsgát Miskolcon, a következő tanévtől ugyanis csak így foglalkozhatnak tanulókkal.

A törvény előírja

A szakképzési törvény értelmében a gyakorlati képzőhelyeken már csak mesterek taníthatják a tanulókat, így az utóbbi hónapokban az oktatóknak is be kellett ülniük az iskolapadba.

Megyénkben 22 szakma, 300 képviselője tehet mestervizsgát egy TÁMOP-os programnak köszönhetően. A legnagyobb számban szakácsok és pincérek – közülük csütörtökön 36-an vizsgáztak a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola tankonyháján.

Mestervizsgák tartására 1994-óta van jogosítványa a kereskedelmi és iparkamarának, Bihall Tamás, a BOKIK elnöke azt mondja, ez fontos terület, hiszen a mester a szakmunkások diplomása. Az utóbbi években azonban stagnált, sőt volt olyan szakma, ahol csökkent a mesterek száma. A több mesterrel a szakmai utánpótlást erősítenék, ami fontos, hogy rendelkezésre álljon. A program végén – amelyre egyébként még lehet jelentkezni – októberben egy nagyszabású mesterlevél-átadási ünnepséget terveznek.

Menüsorokkal

A mestervizsgán a szakácsok saját menüsoraikkal vizsgáztak, míg a pincérek számára a város éttermeiből felkért séfek főztek három menüsort, nekik ezt kellett felszolgálni a szigorú ítészeknek. Ebből a három menüsorból egynek az elkészítését adjuk közre. A vizsgán a jól ismert miskolci vendéglátósok is ugyanazzal az izgalommal dolgoztak, mint a fiatal szakemberek, hogy bebizonyítsák, ők valóban szakmájuk mesterei.

ÉM-HI


„Az egész városnak jó dolog”

Miskolc – „Megmozgatta a mestervizsga lehetősége a szakmát és ez jó” – mondja Kandik Ferenc. tovább »