Szakmájuk legjobbjai lettek, a nagy kérdés: hogyan tovább?

Ifjú szakmunkások vették át a BOKIK oklevelét a népkerti Vigadóban
Ifjú szakmunkások vették át a BOKIK oklevelét a népkerti Vigadóban - © Fotó: Ádám János
Borsod-Abaúj-Zemplén – Oklevelet, elismerést kaptak a szakmunkások. Most pedig irány a nagybetűs élet.

„Ebben látom a jövőt, a lehetőséget, és amellett szeretem is” – mondta szakmájáról Gyökér Zoltán Gábor műszaki informatikus. Ő egyike annak a félszáz szakmunkásnak, akik szakmájukban kiváló eredményt értek el és ezért a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által hétfőn oklevélben részesültek.

Zoltán a Kandó Kálmán Szakközépiskolában végzett, a műszaki informatika szakot ő választotta az érettségi után.

„Az idén levizsgáztam, most már dolgozni szeretnék, már jelentkeztem is egy nagyobb céghez, de még nem jeleztek vissza” – meséli. Azt is megtudjuk, szeretett volna továbbtanulni, hogy programozó lehessen, de az angolja még nem erős, ezért a munka mellett még azt is megpróbálja felhozni, hogy jövőre jelentkezhessen valamelyik főiskolára, vagy egyetemre.

De nyáron sincs pihenés, mindenképp munkát szeretne vállalni. Az okot is megtudjuk: „Februárban megszereztem a jogosítványt, autót szeretnék venni, arra gyűjtök.”

Már dolgozik

Fekete Roland épületgépész technikus szerencsésebb helyzetben van, már két hete dolgozik egy mucsonyi cégnél.

„Kazincbarcikán végeztem, én választottam ezt az iskolát, mert több rokonom is ide járt. A tanév vége felé több munkahelyre is jelentkeztem, végül ehhez a vállalathoz felvettek. Nagyon tetszik a munka, rendesek a kollégák is. Örülök, hogy ezt csinálhatom” – mondja.

Azt is elmeséli, hogy kitűnő tanulmányi eredményei miatt mondták neki, tanuljon tovább, de ő nem szeretne.

„Nem akarok főnök lenni, nem akarok irodában dolgozni. Szeretem a munkám, jól érzem magam. Annak is örülök, hogy ilyen gyorsan találtam állást, hiszen a szakmai vizsgám után három nappal már dolgozhattam” – fogalmaz.

Felkészülés

Labanc Barbara kereskedelmi ügyintézőként végzett, de ő nem szeretne itt megállni, ezért ősztől – persze, ha a felvételije sikerül – továbbtanul.

„Sokáig gondolkodtam, hogyan tovább, de azt gondolom, fontos, hogy legyen diplomám, ezért nem állok meg itt. Mindenképp emberekkel szeretnék foglalkozni, mondjuk egy cégnél szívesen dolgoznék HR-esként” – meséli.

A sikeres szakmai vizsga után Barbara sem pihen, készül a felvételire, illetve nyári munkát szeretne vállalni.

„Szívesen dolgoznék fesztiválokon, hogy a kellemeset összekössem a hasznossal” – árulta el.

Balogh Bettina ruházati eladónak tanult, egyelőre nincs érettségije, de szeptemberben elkezdi az ehhez szükséges kétéves képzést is.

„Szeretem a szakmám, szeretem a ruhákat, és szeretem kiszolgálni a vevőket, mindenképp a szakmámban szeretnék elhelyezkedni. De elképzelhetőnek tartom, hogy kitanulok még egy szakmát, mondjuk a vendéglátózást. Jobb, ha az ember több lábon tud állni” – mondja.

– N. Szántó Rita –