Szakmai megállapodást kötöttek

Aros János polgármester, Belicza János, a SUSI elnöke, dr. Liptai Kálmán rektor, dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő (balról jobbra)
Aros János polgármester, Belicza János, a SUSI elnöke, dr. Liptai Kálmán rektor, dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő (balról jobbra)
Sárospatak – Pályázaton csaknem 250 millió forintot nyert a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola.

A projekt célja, hogy az egészség, sport és integráció témakörében áttekintse az észak-magyarországi (Sárospatak, Sátoraljaújhely, Cigánd, Heves és Szécsény járásokban) a felnőtt lakosság jellemzőit, bemutassa azokat a kezdeményezéseket, jó gyakorlatokat és saját rendszerű fejlesztéseit, amelyek az általános egészségi állapot javulásához hozzájárulhatnak.

Közösen végzik

Az egészség-betegség fogalompár társítása és ennek élettani hatásainak elemzése mellett megvizsgálják az egészség egyéb dimenzióit is. A SUSI a projektet a Sportos és Egészséges Zemplénért Egyesülettel közösen valósítja meg. A március 23-i projektindító konferencia keretében mutatták be, hogy a hároméves projektben, melyik az a negyvenhét kedvezményezett település, ahol a fogyatékkal élőket, valamint hétezer embert fognak megszólítani. Ugyancsak a rendezvényen – az utánpótlás-nevelés szempontjából – stratégiai megállapodást kötött egymással az Eszterházy Károly Egyetem, valamint a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola. Az együttműködési megállapodás célja között szerepel a női kézilabda felkarolása, a ­szakmai segítségnyújtás, ­továbbá az utánpótlás-kiválasztás ­párhuzamba állítása.

Kiemelt sportágak

– Az, hogy megkaptuk a lehetőséget a felnőtt lakosság szabadidősport fejlesztésére, számunkra megtisztelő, és igazán nagy lehetőség – mondta Belicza János. – Bizonyítani szeretnénk mind a negyvenhét településen. Komoly eszközöket viszünk majd ezekre a helyekre, ­melyekkel segíthetjük a sportolását azoknak az embereknek, akiknek nincs lehetőségük jelenleg ezt megoldani. Legyen az az ember 18, vagy akár 100 éves, fogyatékkal élő, vagy éppen hátrányos helyzetben lévő település polgára. Fontosnak tartjuk a testmozgást. Elsősorban az a célunk, hogy sikeresen megszólítsuk az embereket, és ezáltal az egészséges életmód, a táplálkozás és az életfelfogás picit javuljon. Kiemelt sportágként kezeljük a labdarúgást, a tollaslabdát és az asztaliteniszt. Ezen kívül tizenegy sportág jön még szóba, amelyeket vagy havi rendszerességgel fogunk megvalósítani, vagy éves szinten háromszor-négyszer a szokásos, úgymond nagy rendezvényeinken.

ÉM-KT