Szakmai kód nélkül szexszolgáltatás nem adózható

Szakmai kód nélkül szexszolgáltatás nem adózható
Miskolc – Az országban egyedüliként működött türelmi zóna Miskolcon, de néhány esztendővel megszűnése után amőbamód terjeszkednek a prostituáltak a városban.

Tavaly majd hétszáz alkalommal, az idén három hónap alatt, pedig már több mint háromszáz eljárást kezdtek tiltott kéjelgés miatt Miskolcon. A járókelő és az autós egyre több, nyilvánvalóan prostitúciós céllal az út mellett álldogáló nő, sőt manapság már férfiakat is lát. Korábban a Szinva utca volt az úgynevezett kocsisor bejáratott helye. Az önkormányzat az ezredfordulón elégelte meg az örömlányok ősi iparának terjedését, ezért elsőként, azóta is követő nélkül maradva jelölték ki a türelmi zónát. Annak az útszakasznak a közelében, ahol mindig is kínálták bájaikat. Csakhogy a környék lakói lázadoztak, a döntés ellen. Miért pont ott strichelnek és dobálják el gumijukat kéjhölgyek és férfiak. Menjenek máshová. Második felvonásként az önkormányzat a Zsigmondi utcán próbált helyet találni türelmi zónának. Két év után ott fogyott el a civilek türelme, és szűnt meg a zóna.

Szükség lenne a zónára

A türelmi zóna ellenőrizhetően, egy helyen tartotta a prostituáltakat. Ahol van számukra kijelölt hely, ott másutt nem űzhető az ipar. – érvel a türelmi zóna mellett dr. Pásztor Albert ezredes, Miskolc rendőrkapitánya. Szakmailag, a közbiztonság védelme érdekében továbbra is az lenne jó, ha lenne kijelölt “munkaterülete” a testüket áruba bocsátóknak – mondta. Most csak annyit tehet a rendőrség, hogy gyakran ellenőriznek és jelentek fel prostituáltakat, amennyiben nem a törvényben előírt módon és helyen fognak kuncsaftot. A bíróság is igyekszik partner lenni ebben a tisztító folyamatban. Amelyik prostituált ellen több eljárás is folyik, immár elzárással sújtják. Így járt két férfi prostituált nemrég. Egyiküket tíz, a másikat húsz napra bezáratták. Kivonták a forgalomból. A kapitánytól azt is megtudtuk, hogy a tapasztalatok szerint egy időben harminc-ötven prostituált dolgozik Miskolcon. Sokan jönnek vidékről és a fővárosból is. A rendőr annyit tehet, hogy ellenőriz, a védett területről elküldi lányokat-fiúkat, és eljárást kezdeményez ellenük.

Nincs prostituált kód

Tóth István Ferencet az Adó – és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Igazgatóságának szóvivőjét arról kérdeztük, hogy van-e nyilvántartottan prostitúciós bevétel alapján közterhet befizető megyénkben? Nincs ilyen szakmakód, ezért prostituáltként ma nem lehet adót fizetni Magyarországon – hangzott a válasz. Még ha erre hajlandóságot mutatna is valaki. Van azonban néhány személyi szolgáltatásként, vagy egyéb felnőtt szórakoztatásként végzett munkából befolyt összeg utáni adózó. Az ilyen szakmai kód alapján adózókról azonban senki nem tudja, hogy valójában mit tettek “szórakoztatásként”. Adószakmai alapon nem is lehetne mit kezdeni az ily módon közterhet viselőkkel. Bevételük volt, azt bevallották és lerótták az adót. Tehát adófizető állampolgárok.

Egymásba érő védett övezetek
A rendőrség rendelkezésünkre bocsátott azokat térképeket, amit a védett intézmények köré vont háromszáz méteres körlefedettséggel rajzoltak meg. Gyakorlatilag szinte nincs olyan pontja a városnak, ahol a védőtávolságon belül nem lenne iskola, közintézmény, templom, főút, vagy egyéb, a törvény védettségi hatálya alá eső intézmény. Dr. Mihalecz Péter, Miskolc aljegyzője érdeklődésünkre elmondta, hogy elsőként Miskolc próbálta meg kezelni az örömlány-problémát. Mindkét kijelölt helyen lakók rövid idő után tiltakoztak a türelmi zóna ellen. Mindenkinek az a véleménye, hogy legyen kijelölt helyük a prostituáltaknak, de éppen ott, ahol ők laknak. Ha közmeggyezéssel sikerülne találni ilyen helyet, az önkormányzat és a hivatal kijelölné a türelmi zónát. Ismét mederben tartható lenne a prostitúció. Másutt nem jelenhetnének meg a testüket áruba bocsátók…

 

Kapcsolódó cikkek: