Szakképzés határok nélkül

Akt.:
Szakképzés határok nélkül
Az INNOVITAS Kutatás-fejlesztési és Innovációs Nonprofit Kft. és a SLOVENSKO MAĎARSKÉ HOSPODÁRSKE FÓRUM „A jó képzés a határ nélküli gyakorlatban” című, HUSK/1101/1.6.1/0089 azonosítószámú pályázata 2014.június 08-án részesült támogatásban. A megvalósítás időtartama 1 év volt, a projekt 2015. június 30-án zárul.

A pályázat keretében a szakmai gyakorlati képzések jelentőségére, a duális képzések létjogosultságára hívtuk fel a figyelmet. A vállalati szektor bevonásával segítő jobbot kívántunk nyújtani a szakiskolák számára, hogy milyen irányban kellene elmozdítaniuk képzéseik tartalmát annak érdekében, hogy a diákok a mindennapi munka során elvárt képességekkel és tudással hagyják el az iskolapadot.

A képzések és workshopok Magyarországon, Miskolcon és Szlovákiában, Iglón valósultak meg. A pályázat keretében lehetőséget teremtettünk szlovák és magyar szakközépiskolák, szakiskolák vezetőinek, hogy egy workshop keretében vitassák meg elvárásaikat, meglátásaikat a szakmai képzésekkel és a végzős diákok képességeivel kapcsolatban. Majd a projektben résztvevő diákok a vállalatok által fejlesztendőnek vélt kompetenciáikat erősíthették meg: kommunikációs készségüket, önismeretüket, természettudományos ismeretek, pályaorientációs ismereteiket mindkét résztvevő országban.

A magyarországi szeminárium sorozat keretein belül a diákok eljutottak a Shinwa Magyarország Precíziós Kft., az ÉMKK Zrt. és a TAKATA Safety Systems Hungary Kft. telephelyeire, ahol nemcsak a kollégák mindennapi munkájába pillanthattak bele, hanem megtudhatták mik azok az alapvető követelmények, amelyeket a vállalat HR vezetői elvárnak a frissen végzett kollégáktól.

A rendezvényeken a miskolci középiskolák közül az Andrássy Gyula Szakközépiskola, a Kós Károly Szakközépiskola, a Miskolci Fazola Henrik Szakközépiskola és a Diósgyőri Gimnázium diákjai képviseltették magukat a szlovák Stredná odborná škola és Stredná odborná škola drevárska iskolák tanulóival egyetemben. A projektet záró, utolsó foglalkozásokra 2015. 06.18-19-én Szlovákiában, Iglón került sor, ahol szintén mindkét ország diákjai jelen voltak.