ÉSZAKI-SARK – Kanada showműsornak minősítette az orosz zászló kitűzését

Showműsornak nevezte Kanada azt a tényt, hogy az oroszok kitűzték a nemzeti zászlójukat az Északi-sark alatt a tengerfenéken. Peter MacKay külügyminiszter szerint ez a zászlókitűzés “15. századi trükk”, amely nem teszi meggyőzőbbé az Északi-sark ásványkincsekben gazdag környékére formált orosz igényeket.

Nem sokkal a kanadai diplomácia vezetőjének nyilatkozata előtt csütörtökön pontosan az Északi-sark alatt lemerült a tengerfenékre két orosz mini-tengeralattjáró. Az egyik elhelyezett 4200 méter mélységben egy titánból készült orosz zászlót. Az orosz expedíció arra keres tudományos bizonyítékot, hogy az Északi-sark nem más, mint az eurázsiai kontinentális talapzat orosz szakaszának egy része. Ha ez igaz, akkor Oroszország kiterjesztheti területi vizeinek határát az Északi-sarkra és a sark körüli terület nagy részére, amely alatt jelentős gáz- és olajkészleteket sejtenek.

“Nézzék, nem a 15. században vagyunk, az nem úgy van, hogy valaki körbeutazza a földet, zászlókat tűz ki, és kijelenti, hogy ez a terület a miénk’ ” – mondta a kanadai külügyminiszter.

A kanadai külügyminiszter szerint az orosz törekvések nem fenyegethetik Kanada sarkvidéki, szárazföldi és tengeri területeinek szuverenitását. Az expedícióról szólva MacKay azt mondta: “Oroszország részéről ez alapvetően csak egy show”.

Az Északi-sark környékéért az utóbbi időben egyre nagyobb versenyfutás folyik. Ennek egyik oka az, hogy a világ más részein fogytán vannak a nyersanyagok. A másik ok a globális felmelegedésben rejlik: az egyre jobban olvadó sarki jég következtében hozzáférhetőkké és talán gazdaságosan kiaknázhatókká válhatnak a sarkvidék ásványi kincsei. Egy amerikai kormányzati geológiai intézet szerint a világ olajkészletének egynegyede rejlik az Északi-sarkkörön belüli területen.Sporthírek