Északi elkerülő épül Kecskeméten

Elkezdődött a Kecskemétet északról elkerülő út építésének előkészítése. A város forgalmát enyhítő beruházás a tervek szerint 2013 végére készül el, a jelenleg zajló előkészületi fázis várhatóan a jövő év közepére zárul le. Az elkerülő út építésének előkészítésére jelenleg csaknem 800 millió forint áll rendelkezésre, nagyobb részben uniós forrásból – erről közleményben tájékoztatta a Független Hírügynökséget Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.

A beruházás keretében Kecskemét északi oldalán 13,6 kilométer hosszon két építési ütemben új nyomvonalon épül meg az elkerülő út az M5 autópályától 44. számú főútig. Ezzel tehermentesítik a várost a tranzitforgalomtól. Az északi elkerülő megépítése után mérséklődnek a környezeti ártalmak, javul a város lakóinak életminősége, és a munkahelyek megközelítése is gyorsabbá, biztonságossá válik.

A tervezett út, amellett hogy elősegíti a lakott területek forgalmának enyhítését, logisztikai célokat is szolgál, valamint jelentősen megkönnyíti a környék lakosságának munkába járását, különös tekintettel a Mercedes fejlesztésére Kecskemét mellett – mondta Loppert Dániel.

A beruházás kiviteli terve már elkészült, rendelkezésre áll a szükséges dokumentumok jelentős része – így a megvalósíthatósági tanulmány és a jogerős építési engedélyek többsége -, továbbá elkészítették az örökségvédelmi hatásvizsgálatokat is. Jelenleg a közműengedélyek beszerzése van folyamatban.

Loppert Dániel elmondta: amennyiben minden a tervek szerint halad, a közlekedők 2013 végén vehetik birtokba az új elkerülő utat teljes egészében. A várakozások szerint az elkerülő út forgalomba helyezése után átlagosan napi 13 ezer személygépjárművet vállal át a Kecskeméten jelenleg áthaladó forgalomból. “Ez a szám, becslésünk szerint pár év elteltével akár napi 18 ezerre is nőhet” – tette hozzá a NIF Zrt. szakembere.