Friss hírek

2008.09.15. 15:02

Nászéjszakák bora Szentesen

<p>Száz éves borcímkékből nyílik időszaki kiállítás a hétvégén a szentesi Koszta József Múzeumban. A tárlaton Fülöp Mihály, a Szent Vince Borrend nagymesterének legértékesebb darabjait mutatják be. A kiállításhoz kapcsolódik egy bor-totó is. Aki nyerni szeretne, egyebek között arra a kérdésre is jól kell válaszolnia, hogy melyik borvidékünkön termett a "Nászéjszakák bora" - tájékoztatta hétfőn szerkesztőségünket Medgyesi Konstantin a Csongrád Megyei Múzeumok sajtóreferense.</p>

A borosüvegeken található címkék használata nem régi keletű, mondta el érdeklődésünkre Medgyesi Konstantin. Az első papír címkéket a 19. század folyamán Németországban készítették. Az idő múlásával ezeken a címkéken egyre több információ jelent meg, ami nem csak a megkülönböztetést szolgálata. A címkéken ugyanis a történelmi korok is rajta hagyták a bélyegüket. A különböző hatalmi jelképek az adott korszak ideológiáját is kifejezik.

A szentesi kiállításon az első világháború előtt készült borcímkék segítségével képzeletbeli sétát tehetnek a látogatók a történelmi Magyarország híres szőlőtermő vidékein, mondta el érdeklődésünkre Medgyesi Konstantin. Ezekből a címkékből kiderül, hogy a Kárpát-medence szőlőtermő tájain milyen sokféle bort termeltek és palackoztak, tette hozzá a sajtóreferens. Valamint a címkék arról is árulkodnak, hogy milyenek voltak a korabeli birtokviszonyok.

A kiállításhoz kapcsolódóan elkészült egy bor-totó is, amelyet a tárlat megtekintése után a látogatók könnyen ki tudnak tölteni. Aki nyerni szeretne, annak többek között, arra a kérdésre is jól kell válaszolnia, hogy melyik borvidékünkön termett a "Nászéjszakák bora". A helyes megfejtők között egyedi magyar borokat sorsolnak ki, hívta fel a figyelmet Medgyesi Konstantin.

A "Hozd el gazda az Szerémnek borát" - Magyarország borvidékei borcímkéken című időszaki kiállítás szombaton délután nyílik a szentesi Koszta József Múzeum Kossuth téri épületében. A tárlat október 1-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!