Nagyvilág

2011.12.03. 18:34

A szerbek is megerősítették a Koszovóval létrejött megállapodást

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. december 3., szombat (MTI) - Szerb részről is megerősítették szombat délután, hogy uniós közvetítés mellett megállapodás jött létre Koszovóval a szerb-koszovói határátkelők közös ellenőrzéséről és igazgatásáról.

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. december 3., szombat (MTI) - Szerb részről is megerősítették szombat délután, hogy uniós közvetítés mellett megállapodás jött létre Koszovóval a szerb-koszovói határátkelők közös ellenőrzéséről és igazgatásáról.

 

Robert Cooper EU-megbízott már péntek éjjel bejelentette a megállapodást, és ezt Edita Tahiri koszovói főtárgyaló is megerősítette. Borko Stefanovic, Szerbia tárgyaló küldöttségének a vezetője azonban akkor még azt mondta: tényleg közeledtek ugyan az álláspontok, de "a pontot még fel kell tenni az i-re". Hozzátette viszont, hogy a szerb fél szombaton is hajlandó folytatni a tárgyalásokat.

Szombat délután Stefanovic közölte, hogy most már valóban létrejött a megállapodás. Országa - mondta - hozzájárult az EU által kidolgozott javaslathoz, miután "további engedmények" történtek. Ezeknek a mibenlétét nem fejtette ki, de annyit elmondott: elsősorban arról volt szó, hogy miként biztosítható az észak-koszovói szerbeknek a mozgásszabadság "az ENSZ 1244-es határozatával és a szerb alkotmánnyal összhangban".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1999-ben született 1244-es számú határozata alapozta meg Koszovó nemzetközi igazgatását. A dokumentum nem foglalt állást az addig Szerbiához tartozó tartomány jövőbeli jogállását illetően, de a koszovói lakosság többségét alkotó albánok erre a határozatra is hivatkozva döntöttek 2008-ban az önállóság kikiáltásáról. Szerbia viszont mindmáig elutasítja Koszovó önállóságát, és ennélfogva a szerb-koszovói határt nem ismeri el államközi határként. A szerb-koszovói határátkelők működtetésére tehát olyan feltételrendszert kellett kimunkálni, amely összeegyeztethető mind Koszovó törekvéseivel - azzal például, hogy saját vámosai teljesíthessenek szolgálatot az átkelőknél -, mind a szerbek szempontjaival, így például azzal, hogy a határ két oldalán élő szerbek akadálytalanul közlekedhessenek mindkét irányban.

A most elfogadott rendezési modell értelmében az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) is jelen lesz az átkelőknél, hogy ellenőrizze a megállapodás végrehajtását. Eddig folyamatos - és gyakran erőszakba torkolló - feszültség uralkodott a határátkelők térségében A Koszovó északi részén élő szerbek útblokádokkal tiltakoztak az ellen, hogy kiterjesszék rájuk Pristina fennhatóságát. Hétfőn az úttorlaszokat elbontani akaró nemzetközi békefenntartók és a helyi szerbek összecsapásaiban több tucat külföldi katona is megsebesült.

A megállapodás ténye azért fontos fejlemény, mert ennek a mostani tárgyalásnak a kimenetele dönthet arról, hogy az uniós állam-, illetve kormányfők december 9-i ülésükön jóváhagyják-e az EU-tagjelölti státus megadását Belgrádnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!