Friss hírek

2009.06.18. 10:01

Kalocsán emlékeznek a 65 évvel ezelőtt elhurcoltakra

<p>Kalocsán felavatták az 1944-ben elhurcolt zsidók emlékművét. A kétnapos megemlékezésre csaknem ötvenen érkeztek a világ különböző országaiból.</p>

Kalocsáról és a dunavecsei járásból éppen 65 évvel ezelőtt, 1944 június 18-án deportálták az ott élő zsidókat. Több mint ötszáz emberti indítottak el a vagonokban a Bécs környéki és auschwitzi koncentrációs táborok felé. Erre emlékeznek a kétnapos rendezvénysorozattal Kalocsán.

Magóné Tóth Gyöngyi, a kezdeményezés ötletgazdája a Független Hírügynökségnek elmondta: több százan érkeztek az eseményre; túlélők és a túlélők rokonai Magyarországról és a a világ számos országából. Csaknem ötvenen jöttek el külföldről, köztük hét első generációs túlélő.

Csütörtökön felavatták a kalocsai mártírok emlékművét, amely nem más, mint az 1948-ban, a fővárosi Kozma utcai temetőben elhelyezett két márványtábla pontos mása.

Ugyancsak csütörtökön kalocsai zsidó emlékekből nyílik kiállítás a Viski Károly Múzeumban, majd bemutatják a jelenleg is a városban forgató, Los Angelesben élő, kalocsai származású dokumentumfilm-rendező, Kálmán Gábor holokauszt-filmjét.

Este Schweitzer József nyugalmazott főrabbi és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek
közös istentiszteleten emlékezik meg az elhurcoltakról a felújított zsidó temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!