Szakértő: jelentős kárt okoznak a poloskák világszerte

Akt.:
Poloska
Poloska
Budapest – Jelentős, a becslések szerint több milliárd eurónyi gazdasági kárt okoznak világszerte a Közép-Európában, így Magyarországon is megtelepedett észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák – mondta Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára az MTI-nek.

A szakember ismertette, a nagy számú, a lakásokba is “beköltöző”, büdös rovarok az emberre nem veszélyesek, ugyanakkor több mint százféle növényben, azok bimbójában, virágában és termésében kárt okoznak. Magyarországon elsősorban a zöldségféléket károsítják, azok közül is a paprikát és a paradicsomot, de támadják a gyümölcsöket is, többek között az almát, a körtét és a szőlőt is. A kártétel miatt a termés értékesíthetetlenné válik.

Hozzátette, hogy a haszonnövényi kártétellel szemben rovarölő-szerekkel lehet védekezni, de ebben az esetben figyelembe kell venni az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul, a rovarok védett helyet keresnek, és így a lakásokban is megjelennek. Ez ellen szúnyoghálóval lehet védekezni, emellett a szakértő azt javasolja, hogy a hűvösebb időszak közeledtével tartsák zárva az ajtókat és ablakokat.

Kitért arra is, hogy Magyarországon a zöld vándorpoloska 2002-től, az ázsiai márványos poloska pedig 2013-tól jelent meg. Magyarországi megjelenésük hátterében valószínűleg a globális kereskedelem, elterjedésük mögött pedig a klímaváltozás áll. Az évenkénti szaporodás és kártétel nagyságát elsősorban a tavaszi és a nyári hőmérséklet határozza meg, az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás kifejezetten kedvez tömegszaporodásuknak, védett helyeken mindkét faj áttelel. Jelenleg a zöld vándorpoloska többségét alkotja a populációnak, de erőteljesen szaporodik az ázsiai márványos poloska is – magyarázta a szakértő.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a héten közölte: a két poloskafaj ellepi a mezőgazdasági területeket, a házak körüli kiskerteket és még a balkonon tartott növényeket is. A közvetlen kár komoly, mert poloskajárás után fogyaszthatatlanná válnak a zöldségek, gyümölcsök.
Kiemelték, hogy jelenleg csak kémiai eszközöket, vagyis rovarirtó szereket tudnak alkalmazni ellenük, ugyanakkor az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén, amellyel reményeik szerint jelentősen csökkenthetik majd a kártevő rovarok egyedszámát.

Az MTA kutatói emellett a vándorpoloska és a márványos poloska külső és belső parazitáit próbálják feltárni. A vizsgálat azért fontos, mert ezek az élősködők segíthetnek a populációk egyedszámának gyérítésében és hatékonyan csökkenthetik a poloskák túlélési esélyeit. A kutatók egy környezetbarát gyérítési módszer kidolgozásával is foglalkoznak.

-MTI-


Budapest - Az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén, amellyel reményeik szerint jelentősen csökkenthetik majd a kártevő rovarok egyedszámát - közölte kedden az MTA. Hetek óta poloskainvázióval küzdenek Magyarországon számtalan házban és lakásban, ahová ...

Rengeteg kellemetlenséget okoznak
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem élhetünk örökké bezárt ablakok mögött…­­­ Mindent ellepnek a poloskák. Kiss János hivatásos bogármérnököt kérdeztük: hogyan küzdjünk meg a bűzölgő ellenséggel? A szakember elmondta, a poloskák a hűvös idő közeledtével igyekeznek melegebb helyekre húzódni, a...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Itt a poloskainvázió, ugye hozzád is megérkeztek már a kis vendégek? Helyes! Akkor már csak le kell őket fotóznod! Ha ne adj isten mégsem mászkál még egy ilyen kis vidám figura a tévéden vagy a csillárodon, akkor irány az utca! Keressük a szokatlan helyeken felbukkan...

Az erkély után a következő lépés a lakás
Nyíregyháza - Új fajok szaporodtak el, és ősszel egész háztömböket lepnek el a kártékony rovarok. Poloskainvázió van. Általában minden ősszel megjelenik ez az ízeltlábú, de az idén a szokásosnál is bosszantóan többen vannak, és ellepik a kerteket, tereket, behúzódnak a társasházakba. Ez utóbbi mi...

Annyi a poloska, hogy szellőztetni sem lehet
Miskolc - Miskolc belvárosában seprűvel seprik le a poloskákat a társasházak faláról. Elleptek bennünket a poloskák! – jelezte lapunknak egyik olvasónk kétségbeesve. – Nagyok, barnák és büdösek. És nemcsak a házunk falára másznak fel és napoznak a délutáni napsütésben, hanem ha nyitva hagyom az a...