Friss hírek

2008.12.15. 11:47

VASUTASSZTRÁJK - Még mindig kiszámíthatatlan országszerte a közlekedés

<p>Teljesen kiszámíthatatlan az egész országban a vonatközlekedés a vasúti sztrájk miatt. Egyes régiókban egyáltalán nem járnak a vonatok, máshol pedig közlekednek a szerelvények. Egy azonban igaz minden térségre: a vasárnap életbe lépett menetrendet nem tudják tartani.</p>

Budapesten a központi pályaudvarok közül egyedül a Nyugati fogad és indít vonatokat. A Keleti pályaudvarra ugyan befut néhány szerelvény, onnan azonban el már nem indulnak, a Déli pályaudvar pedig teljesen megbénult.

Békéscsabán reggel mindenki szolgálatba lépett, az állomáson nem sztrájkolnak - közölte Zelman Attila a VDSzSz helyi vezetője. Az állomásról ha kisebb nagyobb késéssel is, de elindulnak a vonatok, azt azonban nem tudják garantálni, hogy célba is érnek. Az aktuális helyzetről az állomáson tájékozódhatnak az utasok. Zelman Attila elmondta: a reggeli órákban kevesen voltak az állomáson, ahogy azonban híre ment , hogy indulnak a vonatok több utas is jegyet váltott, igaz a szokásosnál jóval kisebb a forgalom.

Szeged térségében viszont többnyire áll a vasúti forgalom. Szeged Nagyállomás nem fogad és nem indít vonatokat, de Szeged-Rókus állomásról Békéscsaba felé indulnak vonatok, illetve ott még fogadják a Békéscsabáról érkező szerelvényeket. Szeged-Kiskundorozsmán az állomásfőnök leváltotta a szolgálatból a sztrájkoló forgalmi szolgálattevőt és másikat állított a helyére, hogy elindíthassanak egy vonatot Budapest felé, de ekkor az ottani jegyvizsgálók jelentették be, hogy sztrájkolnak, így személyzet nélkül egyelőre az a vonat is az állomáson maradt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Veréb Olga, a VDSzSz szegedi titkára. A reggel szolgálatba lépett forgalmi dolgozók többsége tehát továbbra is sztrájkol, így nem dolgoznak a jegyvizsgálók, kocsivizsgálók, váltókezelők, forgalmi szolgálattevők, de sztrájkba léptek a kocsijavító műhely dolgozói is.

Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében is kiszámíthatatlan a vonatforgalom: a fontosabb vonalakon egy-egy Bz motorvonat indul el csupán. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mennyien sztrájkolnak, a szakszervezet helyi vezetője szerint legalább 70 százalékos a támogatottság. Ez pedig elég ahhoz, hogy megbénuljon a forgalom.

Hasonló a helyzet Szabolcsban és Hajdú-Biharban is, szintén csak elvétve tud elindulni egy-egy Bz motorvonat. A VDSzSz helyi vezetője arra számít, hogy az arra járó 210 vonatból maximum egy tucat tud majd közlekedni.

A nyugati országrészben egyedül Nagykanizsán és a Balaton déli partján tűnik zavartalannak a forgalom, kisebb késések azonban előfordulnak. Zalaegerszeg közelében már rosszabb a helyzet, ott ugyanis majdnem minden jegyvizsgáló sztrájkol, így csak néhány vonatot tudnak elindítani, de azt sem a menetrendnek megfelelően. Szombathely közelében pedig teljesen megbénult a forgalom, az állomás nem indít és nem is fogad vonatokat.

Székesfehérváron sem sztrájkolnak a vasutasok. A pályaudvarra érkeznek és onnan indulnak is a vonatok, de azt nem lehet tudni, hogy a szerelvények meddig jutnak el.

A Dél-Dunántúlon továbbra is teljes a bizonytalanság. Néhány vonalon ugyan járnak szerelvények, de Sellyén, Pécsváradon és Villányban például állnak a vonatok. A pécsi állomás ugyan fogad szerelvényeket, onnan azonban már nem indulnak, mert a jegyvizsgálók közül mindenki sztrájkol.

A GYSEV-nél ezúttal sem sztrájkolnak, a térségben azonban az országos sztrájk miatt lehetnek késések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!