Szakértő: átmeneti kompromisszumok születhetnek Donald Trump és Jean-Claude Juncker találkozóján

Budapest – Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint valódi megállapodás helyett inkább átmeneti kompromisszumok születhetnek Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai találkozóján.

Magyarics Tamás a Kossuth rádió 180 perc című műsorában kedden úgy vélekedett, a valódi megállapodást azért is nehéz elképzelni, mert mindkét oldalnak megvannak az ütőkártyái.

Az európai autók és autóalkatrészek importjára kiszabandó amerikai védővámok kérdésével kapcsolatban azt mondta, több autóipari cég vezetője látogatást tett az amerikai kereskedelmi minisztériumban, ahol arra jutottak, ha bevezetik ezeket a vámokat, minden autó ára körülbelül 500-6800 dollárral nő.

A szakértő szerint ez azt jelenti, hogy akár hétszázezer ember is elveszítheti a munkahelyét.

Az amerikai elnök ezzel szemben azzal kalkulál, ha bevezetik a védővámokat, az amerikai autóipar több embert fog foglalkoztatni – tette hozzá.

Megjegyezte, arra az esetre, ha Jean-Claude Junckernek nem sikerül elérnie, hogy az amerikai elnök változtasson álláspontján, a brüsszeli testület előkészít egy listát azon termékekről, amelyeket ellenintézkedésként büntetővámokkal sújtana. Ebben az esetben akár vámháború is kialakulhat – fűzte hozzá Magyarics Tamás.

A szakértő beszélt arról is, hogy a találkozón az autóipar mellett az orosz gáz Németországba exportálása is szerepet kap majd, valamint a dízelbotrány miatti büntetésekről is szó eshet.

Donald Trump májusban utasította a kormányzat illetékeseit, hogy az acélra és az alumíniumra nemzetbiztonsági okra hivatkozva kivetett védővámok mintájára vizsgálják meg, veszélyezteti-e a személygépkocsik importja országa biztonságát. Az Európai Unió (EU) autóiparát így 25 százalékos vám fenyegeti az amerikai piacon, amelyre az uniós tagállamok közül Németország szállítja a legtöbb autót. Tavaly az EU 50 milliárd euró értékben exportált gépjárműveket és autóalkatrészeket az Egyesült Államokba.

-MTI-