Magyarország

2011.02.28. 14:43

Líbiai mentőakció - A hazahozott magyarok nem kértek itthon humanitárius segítséget

<p>Itthon nem igényeltek humanitárius segítséget a Líbiából kimentett magyarok, akik a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével jutottak haza. Úgy tudni, mindannyian családjaikhoz kerültek, biztosított az ellátásuk és a szállásuk is.</p>

A mentésben  többféle módon közbenjáró segélyszervezetek, illetve a magyar humanitárius szervezetek tovább gondolkodnak azon, milyen segítséget nyújthatnának nekik.

Fási Géza, a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi szakmai vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a líbiai magyar mentőakció előtt a magyar hatóságok megkeresték őket, hogy tudnak-e információval szolgálni a humanitárius testvérszervezeteiken keresztül a líbiai helyzetről. A repülőtér használhatóságokról és a hajózási lehetőségekről érdeklődtek. A Vöröskereszt segített és folyamatos kapcsolatot tartott a magyar illetékesekkel. A Magyar Vöröskereszt felajánlotta, hogy a hazatérő magyaroknak, ha szükséges, humanitárius segélyt nyújt, de erre nem volt szükség, mert mindannyian saját családjukhoz érkeztek haza.

Fási Géza elmondta, hogy jelenleg is figyelemmel kísérik a kinti helyzetet, hogyha újabb, hazatérni szándékozó magyarról érkezik információ, megpróbáljanak segíteni. Slobodanka Curic, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Federációjának budapesti központú európai zónairodájának katasztrófa-programvezetője egyébként Máltán tartózkodik és részt vesz a nemzetközi humanitárius akció koordinálásában.

A Baptista Szeretetszolgálatnál a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy három humanitárius szakértőjük személyesen is részt vett a vasárnapi líbiai mentőakcióban. Szenczy Sándor, a szeretetszolgálat elnöke elmondta: " Az akció a hatékony összefogás eredményeként sikeresen zajlott. Mindenki azt tette, ami a dolga. A szeretetszolgálat munkatársai az akció előkészítésében és az utasok beszállításával kapcsolatos teendők intézésében vettek részt." Továbbra is készenlétben van a szeretetszolgálat egészségügyi csoportja, hogy amint szükséges, és ha a térségben a biztonságos munkavégzés feltételei adottak, segítséget nyújtson a rászorulóknak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet szóvivője, Fekete Dániel pedig arról tájékoztatott, hogy szakembereik egyelőre mérlegelik, hogy hol és hogyan lépjenek be a humanitárius akcióba, van-e szükség, illetve lehetőség és eszköz erre.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!