Szakember kerestetik – Magyar Hírlap

A jelenleginél is nehezebb helyzetbe kerülhet a munkaerőhiánnyal küszködő építőipar, ha beindulnak az uniós támogatással finanszírozott projektek, és elárasztják a megrendelések a vállalkozásokat. A szakemberek szerint egyre nehezebb jól képzett szakembereket találni; az iskolából kikerülő fiatalok sokszor könnyebb munka után néznek, vagy néhány ezer forintos többletért elmennek feketén dolgozni.

A munkaügyi tárca, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös felmérése szerint a hazai vállalkozások kilenc százaléka tartós munkaerőhiánnyal küszködik. Ez a versenyszektorban 18 ezer betöltetlen munkahelyet jelent, és leginkább az építőiparban okoz gondot.

Az Építési Vállakozók Országos Szakszövetségének igazgatója szerint ez egész országban nehéz kőművest, burkolót, bádogost vagy éppen szerelőt találni. Nagy János szerint kevés jól képzett fiatal szakmunkás kerül ki az iskolapadból, így lépésket kellene tenni annak érdekében, hogy az inaktív középkorúak továbbképzés után újra munkához jussanak.

Az építőipari cégeket nem segítette Románia uniós csatlakozása sem. Egyrészt a határon túl is munkaerőhiánnyal küszködnek, másrészt az onnan útnak induló szakemberek inkább Németországban és Olaszországban próbálnak szerencsét.