Észak-Koreába érkezett az amerikai főtárgyaló

Észak-Koreába érkezett az Egyesült Államok főtárgyalója szerdán, hogy megmentse a megfeneklő tárgyalásokat, amelynek keretében az ázsiai ország nukleáris leszereléséről állapodnának meg. Közben jelentős mozgásokat észleletek a 2006-os észak-koreai kísérleti atomrobbantás helyszínén, bár azt még nem lehet egyértelműen tudni, hogy a kommunista állam újabb kísérletre készül-e.

“A tárgyalások bonyolult és nagyon kemény részéhez érkeztünk” – közölte még elindulása előtt Christopher Hill amerikai főtárgyaló riportereknek nyilatkozva. Hill arra szeretné rávenni Észak-Koreát, hogy állítsák le a jongbjoni atomerőmű újraindítását, és térjenek vissza a 2007 februárjában létrejött hatoldalú megállapodáshoz.

Közben az Yonhap dél-koreai hírügynökség szöuli kormányzati forrásra hivatkozva közölte, hogy a megújult aktivitást észleltek a 2006-os kísérleti atombomba-robbantás helyszínénél. Azt egyelőre nem tudni, hogy a több helyen is észlelt füstoszlopok újabb kísérletre való felkészülést jelent-e. Egyes vélemények szerint Phenjan csak úgy tesz, mintha újabb robbantásra készülnek, hogy így gyakoroljanak nyomást az Egyesült Államokra.

A kommunista állam tavaly novemberben megkezdte atomlétesítményeinek leállítását, miután hatoldalú megegyezés született erről Phenjan, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország között. A leszerelésért cserébe Észak-Koreának egyebek mellett segélyeket és nyersanyagokat ajánlottak.

Múlt hónapban azonban Phenjan bejelentette, hogy leállítja a munkálatokat tiltakozásul amiatt, hogy Washington nem törölte az országot a terrorizmust támogató államok feketelistájáról, bár korábban ezt megígérte. Az amerikaiak viszont azt mondják, hogy Phenjannak előbb engedélyeznie kell egy szigorú külső ellenőrzést nukleáris programjáról, amelyet még júniusban adott át a hatoldalú megállapodás értelmében.