Észak-Korea: semmiféle "nagy bejelentés" nem lesz

Észak-Korea tagadja azt a múlt héten világszerte szétkürtölt hírt, miszerint Phenjan nagy bejelentésre készül. A kommunista ország központi hírügynöksége óriási hazugságnak nevezte az eredetileg Japánból származó értesülést.

“Ez egy óriási hazugság. A Koreai Népköztársaság soha nem tett ilyen kijelentést, nem adott ki semmilyen aggodalomra okot adó nyilatkozatot” – közölte a hivatalos KCNA észak-koreai hírügynökség. A múlt szombaton Japánból származó értesülések szerint Phenjan felszólította külföldön tartózkodó diplomatáit, hogy nem hagyják el állomáshelyeiket, mert napokon belül fontos hírt kapnak. Sokan természetesen az ország vezetője, Kim Dzsong Il egészségi állapotáról érkező információkat vártak.

A KNCA Japán “szánalmas, mocskolódó” Észak-Korea elleni kampánya részének nevezte a híresztelést. Dél-Korea egyébként már napokkal ezelőtt jelezte, hogy Szöül semmilyen szokatlant nem érzékel a kommunista országban.

A beharangozott bejelentés miatt a “Kedves Vezető” betegségével kapcsolatban ismét találgatások kezdődtek világszerte. A teljhatalmú Kim nem jelent meg hazája egyik fontos, szeptember eleji ünnepségén – egyes hírek szerint még augusztusban agyvérzést kapott, és részlegesen megbénult. Az állami sajtó azóta több állítólagos programjáról is beszámolt. Legutóbb fotókat is bemutattak egy női tüzérségi osztagnál tett látogatásáról, ugyanakkor külföldi vélemények szerint a képek még hónapokkal azelőtt készülhettek.