Észak-Korea a nukleáris haderejének további támogatásával fenyeget

Észak-Korea kedden azzal fenyegetőzött, hogy támogatni fogja nukleáris haderejének további fejlesztését, mert állítása szerint az Egyesült Államok még nem képes felhagyni “ellenséges politikájával” a kommunista országgal szemben.

Washington és Phenjan “nehéz politikai kihívással áll szemben, hogy megvalósítsa a Koreai-félsziget “atom-mentesítését”, és véget vessen az évtizedek óta tartó viszályuknak – kommentálta az észak-koreai állami, Minju Joson című lap. Az újság szerint létfontosságú, hogy Amerika telesen felhagyjon az ellenséges politikájával.

“Mint már azt sokszor kiemeltük, a nukleáris haderőnk önvédelmi célokat szolgál: feladata hogy biztosítsa országunkat és népünket, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot fojtogató ellenséges erők hadműveleteivel szemben. Éppen ezért minél nagyobb az amerikai fenyegetés, annál inkább fogja köztársaságunk fejleszteni ütőképes önvédelmi elrettentő haderejét. Ez a jog megillet minket” – olvasható az újságban.

Az Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Oroszország és Japán már 2003 óta tárgyal Észak-Koreával atomprogramja beszüntetéséről. Egy 2007-es megállapodás értelmében Észak-Korea teljesen fölhagy nukleáris programjával, cserébe pedig energiahordozókat kap, illetve diplomáciai és biztonsági garanciákat.

Bár az öt fél már megkezdte a kommunista állammal szembeni szankciók enyhítését, az észak-koreai külügyminiszter Pak Ui-Chun múlt héten, egy szingapúri biztonsági fórumon azt mondta: Washington nem tartja magát a megállapodások rá vonatkozó részeihez.