Észak-Borsod: Így ünnepeltek

Putnok, Edelény, Szendrő, Varbó, Kazincbarcika – A megyénkben bejelentett 113 ünnepi rendezvény közül 28 esemény jutott Észak-Borsodba.

Az Edelényi Rendőrkapitányság illetékességi területén 14, a kazincbarcikain 11 , az ózdin pedig 3. Edelényben tegnap délelőtt tízkor a Március 15. emlékparkban Molnár Oszkár országgyűlési képviselő, a bódvavölgyi város polgármestere méltatta az ünnep jelentőségét. Közreműködtek a műsorban az Izsó Miklós Gimnázium diákjai, a Nefelejcs és a Mátyás Óvoda gyermekei.

Szendrőn ünnepi szentmise volt a római katolikus templomban, majd a helyi általános iskola irodalmi színpadának műsora következett az okatatási intézmény aulájában.

Varbón ünnepséget, istentiszteletet, kulturális műsort tartottak tegnap délelőtt a református templomban. Közreműködtek a sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai.

Mai tanulság

Putnokon az istentisztelet után a Serényi téren hatalmas tömeg sereglett össze az ünnepségre, ahol Tamás Barnabás polgármester beszédében március idusának mai tanulságait is csokorba gyűjtötte: – A nemzet akaratát a 12 pont fogalmazta meg a leghatásosabban. Mindenekelőtt a szólásszabadság. Az, hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét. Az volt a magyar nemzet akarata, hogy mindenki szabadon írhasson, s ne a hatalom mondja meg, mit írhat le és mit nem. S hogy a saját sorsát a saját kezébe vegye. Az, hogy legyen saját kormányunk, amit mi választunk, s ha alkalmatlan a feladatára, mi magunk válthassuk le – hangoztatta az ünnepi szónok. Az volt a magyar nemzet akarata, hogy minden polgártársunknak – tartozzék bármely felekezethez is – legyenek egyforma jogai, s hogy a közös terhek hordozásához mindenki anyagi lehetőségeihez mérten járuljon hozzá! Az volt a magyar nemzet akarata, hogy a magyar nemzet minden része tartozzon össze, lépjenek unióra egymással! 159 éve ezek a kívánságok szinte egy varázsütésre megvalósultak. Hatalmas lehetőségek nyíltak meg egy szempillantás alatt. A márciusi ifjaktól tanulhatjuk meg életre váltani a szabadságot, az emberhez méltó teljes életet. Az akkori demokratikus eszméket kell demonstrálnunk és megvalósítanunk hétköznapjainkban: holnap, holnapután és azután. Valóra kell váltanunk mindazt, ami a szabadságból következik. Ki kell teljesítenünk az életünket. A szabadság azonban csak lehetőség: magunk éljük az életünket. Minden lehetőség csak annyit ér, amennyit valóra tudunk váltani belőle – jelentette ki zárszavában Tamás Barnabás.

Ezt követően Kurtán Barbara, a diákönkormányzat polgármestere is kifejtette véleményét a 159 évvel ezelőtti dicső eseményekről. A Serényi László Általános Iskola diákjainak műsora után a putnoki civil szervezetek és pártok megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát és virágcsokrokat helyeztek el Kálniczki Endre nyughelyén, ahol Katona Pál alpolgármester mondott megemlékező beszédet.

Kazincbarcikán este kezdődik a fáklyás felvonulás lovas huszárok és fúvószenekar vezetésével az Egressy úton, majd a koszorúzás a Jókai-szobornál és az Egressy-emléktáblánál.

BGy