Szájer József: uniós biztost veszthet valamelyik tagállam, ha marad a mostani felállás – ATV

Előrelépés lenne Magyarországnak, ha életbe lépne a Lisszaboni Szerződés az Unióban, mert ez biztosítaná, hogy a hozzánk hasonló közepes méretű államok kellő érdekképviseletet kapjanak. Ha viszont marad a mostani felállás, lehet, hogy egy országnak nem lesz majd uniós biztosa az európai parlamenti választások után. Ez az állam akár Magyarország is lehet – mondta Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője az ATV Az Ábra című műsorában csütörtök este.

A közepes országok előnyére szolgálna a Lisszaboni Szerződés, csökkentené ugyanis a “nagyok” túlzott befolyását, megakadályozná, hogy a nagyhatalmak a háttérben megállapodjanak – mondta Szájer József. A fideszes képviselő úgy látja: ha marad a mostani állapot, akkor a 27 tagország közül csak 26-nak lehet majd uniós biztosa az európai parlamenti választások után. Ez az állam akár Magyarország is lehet, mivel az érdekérvényesítési képességünk gyenge volt eddig – mondta a műsorban a politikus, aki szerint a magyarokat sorra körözik le a szomszédos országok. Példaként említette Szlovákiát, ahol hamarosan bevezetik az eurót.

Magyarország 2011-es uniós elnökségével kapcsolatban Szájer József azt mondta: ennek előkészületeire nem szabad a kelleténél többet költeni, de biztosítani kell mindent, ami szükséges hozzá. A politikus szerint Magyarország presztízse múlik ezen a szereplésen.