Száj- és körömfájás Nagy-Britanniában

Állatszállítási tilalmat rendeltek el pénteken Nagy-Britanniában, miután kiderült: a rendkívül fertőző száj- és körömfájás betegség végzett egy szarvasmarhával egy London környéki farmon. A terület körül 3 kilométeres védő és 10 kilométeres megfigyelési zónát hoztak létre. A veszély komolyságát jelzi, hogy Gordon Brown brit miniszterelnök megszakítva szabadságát, telefonon részt vett a válságstáb ülésén. A testület szombaton folytatja munkáját.

A fertőzött állatot egy Londontól 50 kilométerre, délnyugatra fekvő farmon, Guildfordon találták. A brit járványügyi hatóság (Defra) megerősítette, hogy az állat száj- és körömfájásban pusztult el. A farmon lévő állatokat megsemmisítették. A betegség rendkívül fertőző az állatok között, de csak nagyon ritkán terjed át emberre.

A brit óvatosság érthető, hiszen 2001 – az utolsó nagy járvány – idején 6,5, egyes becslések szerint 10 millió állatot kellett elpusztítani. Mindebbe még a katonaságot is be kellett vonni. Az ország turizmusa jelentősen visszaesett, sőt a választásokat is elhalasztották. Elemzők szerint a brit gazdaság 12 milliárd eurós kárt szenvedett.