Száj- és körömfájás: Magyarországon is ellenőrzik a Nagy-Britanniából beszállított állatokat

Még nem lehet biztosan tudni, hogy Magyarországra nem került-e be a száj- és körömfájás betegséget okozó vírus. Visszamenőleg ellenőrizni kell a Nagy-Britanniából beszállított élő állatokat – mondta a Független Hírügynökségnek szombaton az országos főállatorvos helyettese. Bognár Lajos arra a hírre reagált, hogy pénteken állatszállítási tilalmat rendeltek el Nagy-Britanniában, miután kiderült, hogy a rendkívül fertőző száj- és körömfájás betegség végzett egy szarvasmarhával egy London környéki farmon.

A betegség lappangási ideje körülbelül három hét, így azokat a szállítmányokat vizsgálják, amelyek ebben az időszakban hoztak Magyarországra – közölte Bognár Lajos. Hozzátette: a két ország között nincs jelentős élőállat-forgalom. A pénteken elrendelt szállítási tilalom biztosítja, hogy mostantól nem kerül be fertőzött állat Magyarországra.

Az EU-ban nincs jelen a száj- és körömfájás vírusa, így az angol farmra is valamilyen külső országból került be – mondta el a főállatorvos-helyettes. A járványügyi nyomozás során derül majd ki, hogyan került a betegség Nagy-Britanniába, és hány farmot érint. Ezeknek az információknak a birtokában lehet majd eldönteni, szükség van-e Magyarországon is további ellenőrzésekre. Bognár Lajos utalt arra: Nagy-Britanniában legutóbb 2001-ben volt száj- és körömfájás járvány, akkor két hétbe telt, mig kiderítették az eredetét.

A száj- és körömfájás vírusát külföldön nyaraló honfitársaink is hazahozhatják, ezért is tilos az EU-n kívüli országokból állati eredetű terméket behozni.

A betegség rendkívül fertőző az állatok között, de csak nagyon ritkán terjed át emberre.