Száguldó búzaárak, fele termés kukoricából – a kormány kész közbelépni

A tavaszi fagykár után az aszály is sújtja a mezőgazdaságot. A búza minősége kiváló, de a betakarított mennyiség gyenge közepes, kukoricából viszont a tavalyinak csak a fele termett. Európa jelentős részén hiány van gabonából, a búza tonnánkénti ára másfél hónap alatt 37 ezerről csaknem 50 ezer forintra szökött fel – közölte Gráf József agrárminiszter és Benedek Fülöp államtitkár csütörtökön.

A fagy és az aszály miatt az élelmiszerárak 15-20 százalékos emelkedése elkerülhetetlennek tűnik. Ha 20 százaléknál nagyobb áremelkedés lenne, a kormány rendkívüli intézkedéseket fog hozni. Akár egyes meghatározó termékek, például a tőkehús áfáját kész csökkenteni – jelentette be a tárcavezető a Független Hírügynökség kérdésére.

Öt éve nem volt példa ekkora árdrágulásra, a búza most kétszer annyiba kerül, mint 2005-ben – jellemezte a helyzetet Gráf.

A legrosszabb a helyzet a kukorica esetében van, a szokásos 7-8 millió tonna fele termett meg idén. Körülbelül félmillió tonnára lenne még szükség. Egyelőre azonban sikertelenek a tárgyalások az Európai Unióval, hogy az 1,2 millió tonnányi intervenciós mennyiség egy részét magyar gazdák vásárolhassák fel, ezért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben kért segítséget Jose Manuel Barroso bizottsági elnöktől – mondta a miniszter.

Gráf József elítéli Font Sándor Fidesz-képviselő követelését, hogy az agrárminiszter foglalja le a magyarországi uniós intervenciós kukoricakészletet. Ez ellentétes a joggal – mondta Gráf József. (Az intervenciós készletet az EU vásárolja fel a felesleget termelő országoktól, és adja tovább – akár egy-két évvel később – azoknak, amelyeknél hiány mutatkozik. Két éve 8 millió tonna kukoricát vett meg Brüsszel éppen hazánktól. Vagyis ezeket a készleteket az országok csak tárolják, de nem rekvirálhatják, ha hiány van náluk.)

A problémát fokozza, hogy a kontinensen sincs elegendő kukorica, az Egyesült Államok felesleges készletét a bioetanolprogram valószínűleg elviszi, a dél-amerikai import lehetőségét most kezdték vizsgálni – mondta a miniszter. Az import a végső eszköz – tette hozzá Gráf József.

A későbbi megoldástól függetlenül a földművelésügyi tárca ismét meghirdeti a kedvezményes takarmányvásárlási hitel lehetőségét a gazdák körében.