SZADDÁM – Amerikai dokumentumok szerint Irak nem is működött együtt az Al-Kaidával

Dokumentumok bizonyítják, hogy a decemberben kivégzett Szaddám Huszein iraki rezsimjének nem volt kapcsolata az Al-Kaida szervezettel, szemben a hivatalos amerikai vádakkal. Erről pénteken adott hírt a Washington Post. A mértékadó amerikai napilap weboldalán azokra dokumentumokra hivatkozik, amelyek Szaddám kihallgatásáról készültek, illetve amelyeket az Irakot megszálló amerikaiak foglaltak le.

A dokumentumok titkosságát nemrég oldotta fel az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon. A tárca a dokumentumokról készített beszámolójában megállapítja, hogy azok azt erősítik meg, amit a CIA (a központi hírszerzés) és a védelmi minisztérium hírszerzése mondott Irak megtámadása előtt, vagyis, hogy a Szaddám-kormánynak nem volt szoros kapcsolata az Al-Kaidával.

A Pentagon mostani jelentése szerint a minisztérium egyes vezetői 2002-ben hamisan tájékoztatták a hadsereg vezérkari főnökeit. Azt állították, hogy az iraki kormányzat és az Al-Kaida között szoros összefonódás van. Valójában az amerikai hírszerzés akkor azon az állásponton volt, hogy nem volt bizonyított kapcsolat, főleg közvetlen együttműködés Irak és az Al-Kaida között.

Irak 2003-as megszállását George Bush amerikai elnök azzal indokolta, hogy Szaddám Huszein kormánya szoros munkakapcsolatban állt az afganisztáni központú Al-Kaida szervezettel. Amerikában a 2001. szeptember 11-i terrortámadással az Oszama bin Laden vezette Al-Kaidát vádolják.