Szabolcsi áldozatok a monorierdei vasúti balesetben

Információk szerint az elhunyt négy személy közül hárman Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek.

Akiket gyászolnak

K. Zsófia 21 éves és Cs. Alexandra 19 éves nyíregyházi lakosok, K. Zoltánné 54 éves nyírbátori és D. József 52 éves törökbálinti lakosok vesztették életüket.

13:42: Kiderült, a negyedik áldozat egy békéscsabai NB III-as futballbíró.

09:54: Egy 50 éves hölgy egy nyírbátori vállalkozó felesége volt, rajta kívül egy 19 éves nyíregyházi lány is az áldozatok között volt, ő egy budapesti egyetemre tartott az Inter City-vel.

A hétfői ülésnapra utazott több országgyűlési képviselő is, közülük próbálunk kapcsolatba lépni néhánnyal, hogy elmondhassák miként élték meg a MÁV egyik legsúlyosabb következménnyel járó balesetét.

Az okot a műszaki szakértők keresik

Továbbra sincs egyértelmű oka a hétfőn Pest megyében történt és négy halott mellett 27 sérülést is okozó vasúti balesetnek. A kárhely felszámolás még az éjszakai órákban befejeződött, a megrongálódott járműveket további vizsgálat céljára lefoglalták. A műszaki szakértők feladata lesz kideríteni hogy milyen volt a baleset lefolyása.
Ugyanakkor szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy nem biztos, hogy műszaki ok vezetett a tragédiákhoz. Az bizonyosnak tűnik, hogy a Nyíregyházáról Budapestre tartó Inter City azért haladt lassan, mert a jelzőberendezés meghibásodott, így a szabályok értelmében 15 km/ órára kellett lassítania. Csakhogy ha a mögötte érkező személyvonat ugyancsak lelassít az előírás szerinti sebességre, a két szerelvény nem érheti utol egymást. Most annak kiderítése is nagy jelentősséggel bír, hogy hibázott-e a személyvonat személyzete, amikor nem lassítottak, vagy a berendezés nekik is téves jelzést adott, és engedte a menetsebességet a végzetes szintig gyorsítani?
Tisztán műszaki kérdés az is, hogy két szerelvény sebességének különbsége mikor jelent akkora kárt, ami már olyan szintű rongálódást okoz, hogy annak nyomán az utazók veszélybe kerülhetnek?

Előzmények:

– Pusztai Sándor –