Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.15. 16:28

Rendkívüli ülést tartott a Megyei Védelmi Bizottság

Nyíregyháza - Gondoskodnak az áram és fűtés nélkül maradt emberek elhelyezéséről és ellátásáról.

Nyíregyháza - Gondoskodnak az áram és fűtés nélkül maradt emberek elhelyezéséről és ellátásáról. – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is elérte a rendkívüli időjárás, az ónos eső különösen nagy gondot okozott az áramellátásban. Pénteken rendkívüli ülést tartott a Megyei Védelmi Bizottság, amelyen két határozat született – tájékoztatott dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, a bizottság elnöke.

– A Helyi Védelmi Bizottságok elnökei és a rendőrkapitányságok vezetői megszervezik az áram és fűtés nélkül maradt lakosság folyamatos tájékoztatását. Ahol tartós az áramszünet, az érintettek ideiglenes elhelyezéséről és ellátásáról is gondoskodni kell a kijelölt melegedőhelyeken. A feladatok végrehajtásában a Vöröskereszt megyei szervezete, a mentőszolgálat dolgozói, valamint a polgárőr és a civil szervezetek segítik a hvb elnököket és a települések polgármestereit.

– A megye legtöbb útja pénteken nehezen járható volt, főleg a mellékutak, ezért utasítottam a közútkezelő megyei vezetőjét, hogy folyamatosan tisztítsák az utakat, különös tekintettel a főutak és a fontosabb összekötő utak járhatóságára. Csütörtökön komoly mentési munkálatok folytak: öt busz rekedt Nyíregyháza és Tiszavasvári között, számos autó árokba csúszott, Nyírtelek-Görögszálláson 454 utas rekedt két vasúti szerelvényben. A megyei katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel és a Szabolcs Volánnal közösen a Megyei Védelmi Bizottság megoldotta az utasok Nyíregyházára szállítását. Aki a vasútállomásról nem tudott hazajutni valamelyik menetrend szerinti járattal, kisbusszal szállították haza megyén belül. Huszonhárom utasnak távolabbi úti célja volt (Szerencs, Miskolc), ők a Zrínyi Ilona Gimnázium kollégiumában tölthették az éjszakát, másnap pedig gondoskodtunk az utaztatásukról – mondta dr. Vinnai Győző, majd hozzátette: a mentési feladatok összehangolt, gyors végrehajtása érdekében mentőcsoportok jönnek létre a hvb elnökök és a rendőrkapitányságok vezetőinek irányításával.

A tájékoztatón elhangzott: péntek délelőtt megyénk 94 települése (71 ezer fogyasztási hely) maradt teljesen vagy részlegesen áram nélkül, ez a probléma délutánra már csak 82 települést (57 ezer fogyasztási hely) érintett. A szolgáltató illetékese arról tájékoztatta a Megyei Védelmi Bizottságot, hogy több mint  100 szakember folyamatosan végzi a hibaelhárítási munkálatokat. A mérséklődő szél lehetővé tette a lefagyott vezetékek javítását. Elsősorban a középfeszültség helyreállítására koncertálnak, mert így egész települések juthatnak újra áramhoz.

A megye útjai csak nehezen járhatóak, ezért aki teheti, ne induljon útnak, ha pedig valaki elakad a járművével a hóban, ne hagyja el az autót, telefonon kérjen segítséget!

Dr. Tarcsa Csaba r. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendkívüli ülés után úgy nyilatkozott, egyetlen települést sem hagy magára a rendőrség és a polgárőrség. – Tegnap 160 rendőr volt szolgálatban. A polgárőrökkel közösen kiemelt figyelmet fordítunk az áram nélkül maradt településekre, az idős, segítségre szoruló lakosságra és a hóhelyzet miatt úton rekedt autósokra.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!