Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.24. 18:18

Rendet akarnak végre a gazdák

Ópályi - Attól is tartanak, hogy tragédiával végződnek előbb-utóbb az elszaporodó lopások.

Ópályi - Attól is tartanak, hogy tragédiával végződnek előbb-utóbb az elszaporodó lopások.„Vérlázító viszonyok uralkodnak Ópályiban, Nyírparasznyán és Nagydoboson a közbiztonság terén” – adott hangot felháborodásának dr. Apáti István, a térség országgyűlési képviselője a napokban.

A Jobbik politikusa az ott élők elkeseredését tolmácsolta: „A vagyon elleni bűncselekmények mindennaposak, fényes nappal viszik el a disznót, a tyúkot, még a vad elől is képesek ellopni az eleséget.Ismerek olyan gazdát, akit 21 millió forinttal károsítottak meg a fatolvajok. Ráadásul már nem csak az akácra szakosodnak, viszik az égert és a kőrist is. Az esetek többségében nem azoké a termény, akik megtermelik, hanem akik hívatlanul megjelennek. A vagyon elleni bűncselekmények mindennaposak, fényes nappal viszik el a disznót, a tyúkot, még a vad elől is képesek ellopni az eleséget. Ismerek olyan gazdát, akit 21 millió forinttal károsítottak meg a fatolvajok. Ráadásul már nem csak az akácra szakosodnak, viszik az égert és a kőrist is. Aláírásgyűjtésbe kezdtünk, és elmegyünk a legfelsőbb szintig. Szükség lenne a fokozottabb rendőri jelenlétre hosszútávon, a nagy létszámú mezőőri szolgálatra, és Ópályiban felállhatna egy rendőrőrs is. Sajnos, manapság kézzel tapintható a feszültség. Tartok tőle, hogy előbb-utóbb tragédia történik. Fenyegetettségben élnek a törvénytisztelő magyar állampolgárok. A legtöbb ember nem tesz feljelentést, mert már belefásult. Valamit tenni kell a tolvajok ellen, mert ez tarthatatlan és tűrhetetlen állapot”.

Erdélyi Miklós, Ópályi polgármestere tisztán látja az egyébként sötét helyzetet:

– Napjainkban egyre szaporodnak azok a hírek, amelyek az óvodákban, az iskolákban és a mindennapi életben tapasztalható konfliktusokról szólnak. Megszaporodtak a fa- és fémlopások, a vagyon elleni bűncselekmények. Tapasztalatom szerint ezek az eltérő kultúrájú emberek, embercsoportok közötti együttélés során nap mint nap érzékelhető eltérő gondolkodásmódból adódnak. Ha egy kisebb faluban élő emberek, családok életkörülményeit, szokásait vizsgáljuk, akkor nem kell különösebb éles látás ahhoz, hogy felfedezzük a különbségeket.

Az egyik kultúrához tartozó embereknél természetes igény az iskolába járás, a tanulás. Egy másik kultúrához tartozó embereknél egészen mást látunk. Sajnos, nem természetes igény a tanulás, az óvodába, iskolába járás.

Az idősebb lakók még tyúkokat tartanak, disznót hizlalnak, de a falu éhesebbik fele rendszeresen meglopja ezeket a tulajdonosokat. Azokban az utcákban, ahol ez a más kultúrájú réteg megjelenik, a lakások elveszítik értéküket. Sok esetben még a biztosító sem köt biztosítást. A lakások eladhatatlanok. Romlik a közbiztonság, annak ellenére, hogy a rendőrség igyekszik rendszeresen rendőrt biztosítani a településen. Lopják a határban a fát, és a terményeket. A gondok mára társadalmi méretűvé növekedtek. Ha ez a másfajta kultúra kerül fölénybe, mint ahogy az lassan Ópályiban történik, akkor szomorú sors vár a megyére, az országra, sőt egész Európára, ha nem változtatunk. A megoldást az óvodánál és az iskolánál kell megkezdeni. Nevelésre, szemléletformálásra van szükség. Követelményt kell támasztani minden korosztály számára, és azokat a legnagyobb szigorral számon kérni – jelentette ki Erdélyi Miklós, Ópályi polgármestere.

KM–LTL

Fórumot tartottak Ópályiban

Dr. Tarcsa Csaba ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság vezetője kezdeményezésére fórumot tartottak Ópályiban, ahol megjelentek a kárt szenvedett erdőtulajdonos gazdák, akik elmondták panaszaikat. Eszerint több hektár erdőjüket tarolták le a fatolvajok, ezzel több tízmillió forintos kárt okoztak az erdőkben. Hiába van jelen a rendőrség, az elkövetők vagy elmenekülnek, vagy ha el is fogják őket, nem kapják meg méltó büntetésüket. A helyi nemzetiségi vezetők kérték, hogy ne vegyenek minden kisebbséghez tartozó személyt egy kalap alá, mert köztük sem mindenki tolvaj. A megoldáshoz vezető lehetséges út: a gazdák, a helyi közösség összefogása az önvédelemre, a rendőri jelenlét szükséges mértékű biztosítása, a helyi polgárőrség megerősítése.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!