Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.12. 17:56

„Örülünk minden megszületett gyermeknek”– görög katolikusok „vándor” bölcsője Kisvárdán

Kisvárda – Vasárnap, 10–én délután első „állomásához” érkezett a Kisvárdai Görög Katolikus Egyházközség bölcsője a Koponyás családhoz. Bodnár József világi elnök ajándékként készítette el a bölcsőt, Szabados István művésztanár, grafikus–fafaragó és Veres Sándor fafaragó közös munkájaként.

Kisvárda – Vasárnap, 10–én délután első „állomásához” érkezett a Kisvárdai Görög Katolikus Egyházközség bölcsője a Koponyás családhoz. Bodnár József világi elnök ajándékként készítette el a bölcsőt, Szabados István művésztanár, grafikus–fafaragó és Veres Sándor fafaragó közös munkájaként.

A bölcső – a csecsemőknek ív alakú talpra szerelt ringatható ágyacskája. Az emberi élet kezdetének jelképe. (Magyar Értelmező Kéziszótár.)

Vasárnap délután családias ünnepség keretében, adták át, Kaponyás Zsoltnak és feleségének: Kelemen Ritának, akiknél az első baba született, 2013. 02.03–án, s a Flóra nevet kapta.

A bölcsőt Aranyvasárnap december 23–án a görög katolikus templom előtt, a misztérium játékok közötti szünetben áldotta és szentelte meg Grunda János parókus.

Liturgia –az istentisztelet megszabott rendje– a kismamákért

–Már évek óta minden első szerdán szent liturgia keretében imádkozunk –mondta Grunda atya – az áldott állapotban lévő kismamákért, név szerint is, ha jelzik. Ez adta az ötletet, hogy ha megszületett a gyermek, akkor kifejezzük, hogy az egyházközségünk örül minden megszületett gyermeknek. Ezért felajánljuk a bölcsőt a gyermek (a jövő) „tartóját”, s egyben segítjük a családot is, hogy nem kell ezért külön beruházni, hiszen egy–egy alkalomra kell csak, s így válik, „vándor” bölcsővé.

A boldog szülőknek Bodnár József világi elnök, Kaczur Zsolt gondnok, Revák István káplán és Grunda János parókus atya adta át a „vándor” bölcsőt.

Tulipánok, rózsák, óvó védő motívumok

–Ezen az alkotáson főleg a tulipánok, a rózsák, az óvó védő motívumok mellett– mondja az alkotó Szabados István művésztanár, grafikus–fafaragó– a női férfi, valamint a gyerekekre jellemző jegyek jelennek meg, hogy a leányoknak és fiuknak is egyaránt használni lehessen. De megjelennek a szeretett motívumai is az új életre szimbolizálva, Szabados stílusban. Nagyon jó érzés átélni a munka során –immár másodszor, a bölcső esetében– az alkotás újabb élményét, amely egy jó adag adrenalint mozgatott meg bennem.

A két oszlopon nyugvó bölcső–ringató is ezt sugározza. A tölgyfából készült munkának az ácsolatát a vőm, a szintén fafaragó Veres Sándor készítette. A mobilizálható, szétszedhető bölcső várhatóan sokak kedvence lesz városunkban.

Köszönet az újabb alkotás megszületéséért a Kisvárdai Görög Katolikus Egyházközségnek. Sok boldogságot és jó egészséget, a bölcsőt először használó Koponyás családnak, gyermeküknek, Flórának – mondta befejezésül Szabados István művésztanár, grafikus–fafaragó.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!