Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.21. 13:00

Frigyre lépnek az önkormányzatok

Szorgalmatos, Tiszarád, Gacsál, Kék, Győröcske -  A helyi önkormányzatokról szóló törvény lényeges változást hozott azon települések számára, melyek lakosságszáma nem éri el a 2000 főt. Az törvény szerint a 2000 fő alatti településeknek közös hivatalt kell működtetniük.

Szorgalmatos, Tiszarád, Gacsál, Kék, Győröcske -  A helyi önkormányzatokról szóló törvény lényeges változást hozott azon települések számára, melyek lakosságszáma nem éri el a 2000 főt. Az törvény szerint a 2000 fő alatti településeknek közös hivatalt kell működtetniük.

A korábban Tiszavasvárihoz tartozó, immár 10 éve önálló Szorgalmatos település vezetőinek még a múlt év végén kellett döntést hozniuk arról, hogy a jogszabályok betartása mellett melyik településhez is csatlakoznak közigazgatásilag. Szorgalmatos település polgármestere, Takács Pálné több, a tiszavasvári járásban található település vezetőjével tárgyalt ennek lehetőségéről és feltételeiről. A lehetséges „kérők” között volt Tiszalök, Tiszadob, Tiszaeszlár és Tiszavasvári városa is. Az 1000 főt számláló település képviselő testülete megvizsgálva a feltételeket végül úgy döntött, hogy Tiszalök városával hoz létre közös önkormányzati hivatalt januártól. A döntéstől függetlenül a település gazdálkodása és képviselő testületének működése továbbra is önálló marad, közölte Takács Pálné Szorgalmatos polgármestere.

Csak járáson belül

Tiszarád (620 fő) eddig Besztereccel (1200 fő) és Újdombráddal alkotott körjegyzőséget, ám mivel utóbbi település a kisvárdai járáshoz került, ezért Tiszarád és Beszterec kénytelen egy másik településhez csatlakozni közigazgatásilag, hiszen így a két település összlakossága nem éri el a 2000 főt.

– A törvény szerint csak egy járáson belül lévő települések állíthatnak közös hivatalt egymással – kezdte a tájékoztatást Papp Endréné, Tiszarád polgármestere. Már folynak az egyeztetések Kékkel, jelen állás szerint Besztereccel közösen hozzájuk fogunk csatlakozni. Eddig körjegyzőségben működtünk, volt nálunk egy kirendeltség, ahol ketten dolgoztak. A tárgyalások során el szeretnénk érni azt, hogy ez a kirendeltség a továbbiakban is működjön Tiszarádon, hiszen az a település lakóinak a kényelmét és érdekeit szolgálná a jövőben is – fogalmazott Papp Endréné. Erről a szándékról Poór Sándor, Kék polgármestere természetesen már értesült, mint lapunknak elmondta, ők is azt szeretnék, ha sem a tiszarádi, sem pedig a besztereci lakosok érdekei nem sérülnének.

A fehérgyarmati járáshoz tartozó Gacsály is közös hivatalba „kényszerül”, erről jelenleg folyik az egyeztetés, ők a jelen állás szerint Csaholchoz tartoznak majd közigazgatásilag. Petra András polgármester az ezzel kapcsolatos véleményét nem rejtette véka alá.

– Eddig Kisvarsánnyal körjegyzőségben voltunk, úgy néz ki, hogy a tőlünk 10 kilométerre lévő Csaholc hivatalába olvadunk mjad be. Egy ügyintéző és én maradunk majd itt a településen. Megjegyezném, Gacsályon eddig négy közalkalmazott is segítette a napi munkát. Hozzáteszem, hogy Csaholccal semmi problémám, de a két településnek nincs közös múltja és hagyománya – közölte a polgármester.

Győröcskén eddig sem volt önálló hivatal, ezután sem lesz, Záhony hivatalához fognak tartozni, úgy, ahogy tartoztak eddig is. Batári Ferenc polgármester lapunk megkeresésére elmondta, ezidáig is működött családsegítő szolgálat a településen, hetente egyszer járt az orvos, ez nem fog ezután sem változni.

– Önálló marad a költségvetésünk, önálló testülettel működünk tovább, nagy változást nem okoz számunkra a helyi önkormányzatokról szóló törvény ezen rendelkezése.

KM,KeletPress


A helyi önkormányzatokról szóló törvény

A 2013. január 1-jén hatályba lépő szabályozás szerint a települési önkormányzatoknak – amennyiben közös hivatal létrehozására kötelezettek – meg kell hozniuk az ehhez szükséges intézkedéseket. Az adott település lakosságszáma és az elintézendő ügyek száma határozza meg, hogy állandó, vagy ideiglenes jelleggel működő kirendeltség létrehozása indokolt-e. A közös hivatalokat 2013. január 1-jétől számított 60 napon belül kell megalakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!