Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.14. 13:39

Együttműködésre ösztönöz

Nyíregyháza - Nemrégiben szállítottak a Voest Alpin linzi öntödéjébe termékeket, amely négy elem gyártásából állt.

Nyíregyháza - Nemrégiben szállítottak a Voest Alpin linzi öntödéjébe termékeket, amely négy elem gyártásából állt.Közel húsz éve működik a volt Mezőgép Vállalat bázisán a nyíregyházi Termaschinen Kft., amely egy száz százalékban magyar tulajdonú, családi vállalkozásként működő cég.

Terdik János többségi tulajdonos a cég múltjába tekintett vissza akkor, amikor elmondta: a profiljuk a kezdetektől fogva a gépgyártás, eleinte saját fejlesztésű termékeket állítottak elő belföldi megrendelésre és exportra. A belföldi kereslet visszaesése miatt, ma már főként megrendelésre, exportra termelnek.

Decemberben teljesítettünk és szállítottunk le egy komoly megrendelést, amely négy fő elem gyártásából állt: hűtött csővezetéket, gázhűtőt, hűtetlen csővezetéket és ércadagolót készítettünk a Voest Alpin linzi gyárába. Ez egy igen komoly, 150 ezer eurós megrendelés volt, melyet már le is szállítottunk a vevőnek. A cég a minőségünkkel maximálisan elégedett, némi határidő csúszásunk volt.

A nyugati partnercégekkel való kapcsolat során komoly szakmai feltételeknek, magas minőségi követelményeknek kell megfelelnie egy vállalkozásnak. A tulajdonos, aki egyben a cég ügyvezetői tisztségét is betölti, büszkén mesélte: immár 14 éve kapcsolatban állnak a német Siemens-szel. Már ez is alátámasztja azt, hogy a Termaschinen Kft.-nek sikerül megfelelnie ezeknek az elvárásoknak.

Félti a jövőt

Terdik János nem tegnap kezdte a szakmát: a Mezőgép Vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese volt, ma pedig arra is büszke lehet, hogy negyedmagával közreműködött a hegesztők és a szerszámkészítők szakmai vizsgakövetelményének elkészítésében. Ezzel kapcsolatban a Termaschinen Kft. ügyvezetője megosztotta velünk egyetlen szívfájdalmát: nincs kibékülve a Szabolcs megyei szakképzés jelenével, így félti annak jövőjét is.

Mint mondta: az elv, a duális szakképzés rendszere jó, de a megvalósítása a régióban akadozik. Szerinte nagyobb összefogásra lenne szükség a szakképző iskolák és a megye vállalkozásai között. Erre a példát is hoz Terdik János, bár nem éppen a közelmúltból.

- A hetvenes években a Bánki és a 110-es közt meg volt az a fajta együttműködés, amit én manapság annyira hiányolok. Több pedagógus visszakozik tőle, de én nem tartanám a tanoncokat annyi ideig a tanteremben, hanem mihamarabb bevonnám őket a termelésbe, és ott tanítanám, képezném őket. A megyében ezt a szándékot az iskolák és a cégek részéről is hiányolom. Terdik János szerint jó példa azért a jelenből is akad: ott van Győr-Moson-Sopron megye és az Audi kapcsolata.

Maguktól nem jönnek ide

- Ha beindulna a minőségi, gyakorlatorientált szakképzés nálunk is, mind a felnőttképzés, átképzés, mind az iskolai rendszerű képzés területén is, hiszem, hogy a fővárosból egyre több cég települne be a régiónkba.

Autópályánk van, az infrastruktúra adott, de a cégek nem fognak idejönni maguktól. Ha viszont azt látják, hogy van a régióban kellő számú és megfelelő szinten képzett szakember, akkor biztos vagyok abban, hogy látni fogják bennünk a potenciált és a lehetőséget.

Én ebben hiszek, és nagyon remélem, hogy ezt mihamarabb az érintettek is belátják majd, és nem lesz gátja a megye felemelkedésének – összegzett a tulajdonos. 

KM-TG


Miért szeret itt dolgozni?

Fodor Gyula, lakatos: Húsz éve dolgozom a Termaschinen Kft.-nél, jól érzem itt magam, ez nem is lehet vitás. A termelésben az egyik elsődleges ember én vagyok.

Koleszár László, üzemvezető: Húsz ember munkájáért felelek, nyugodtan mondhatom, felelősségteljes állásban dolgozom. Tizennégy éve vagyok már itt a cégnél.

Rácz Sándor, gépi forgácsoló: Nemrég kaptam a cégtől egy emlékplakettet a 15 éves jubileumom alkalmából. Terdik urat 25 éve ismerem, mondhatom, jó viszonyt ápolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!