Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.06.14. 15:28

Anarcsról a nemzetközi elismerésig

<p>Kisvárda - Hajnal Mihály grafikus és festőművész kiállításának alkotásai szólnak hozzánk, hívogatnak, invitálnak mindannyiunkat, várva azt, hogy hassanak és befogadtassanak.</p>

A Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiválját 2011. június 17-25. között rendezi meg a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza. A fesztivál egyik kísérőrendezvénye Hajnal Mihály képzőművészeti kiállítása. A tárlatot június 9–én nyitotta meg Balogh Zsuzsanna művészettörténész a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza kiállítóterében.

Anarcson született

Hajnal Mihály festő- és grafikusművész 1935. augusztus 2-án született Anarcson, gyermekkorát meghatározta a háború, és az azt követő politikai események sora, az üldöztetések, így azok az évek Anarcson, Miskolcon és Karlovy Varyban teltek. Az 1950-es években kassai képzőművészektől, köztük Feld Lajostól tanult, esti rajziskolában és műhelyekben. Az 1960-as években Budapesten, Barcsay Jenő magántanítványa lett. Személyes vallomása szerint Feld Lajost és Barcsay Jenőt tekinti mestereinek. 1990-ig Kassán élt, ahol a Kelet-Szlovákiai Galéria munkatársaként, valamint a Kassai Thália Színház díszlet és jelmeztervezőjeként dolgozott. Majd 1990-től Prágában él és alkot, 2010-től pedig nyarait Anarcson, szülőfalujában tölti.

Salvador Dali–díjas

Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta meg műveit 1967-től napjainkig, a világ nagyvárosaiban. Művei megtalálhatók gyűjteményekben és galériákban, többek között a Magyar Nemzeti Galériában, Drezdában, Jeruzsálemben, a Miskolci Galériában, valamint Prágában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Szöulban és Kanadában. Munkásságát számos díjjal és ösztöndíjjal jutalmazták, melyek közül kiemelkedő jelentőségű, a 2000-ben átvett Salvador Dali-díj, és a 2005-ben kapott Pro Cultura Hungariae.

A színek fények különös játéka

A Kisvárdai tárlat anyagát, az alkotó Kassai időszakát képviselő díszlet és jelmeztervek, valamint a technikáját tekintve acryl és pasztell mű alkotja. Ez utóbbiak az elmúlt három évben születtek, és már a kiforrott, művészileg letisztult, munkásságot összegző egyéni stílusnak és látásmódnak a hordozói. Bemutatkoznak itt nekünk színdarabok és annak hősei, Otello, és Casanova, a Szentiván éji álom, a Koldusopera, és a Mester és Margarita.

– A színek, a formák, a vonalak szabadok, lendületesen kezeltek, érezzük az alkotás örömét, az inspiráció folyamatos meglétét. Hajnal Mihály képei mozgó, dinamikus felületű, vibráló, lendületes alkotások, a színek, a fények különös játékai. Ennek a kiállításnak az a küldetése, hogy a művész által képpé álmodott világ találkozzon a szemlélőben létező ízlésvilággal, az egyén szimbólum és fogalomrendszerével, mert minden alkotás így, csakis így kelhet életre, így kezdődhet el személyes története – mondta a kiállítás megnyitójának befejezéseként Balogh Zsuzsanna művészettörténész.

A kiállítás megnyitóján közreműködött a Weiner Leó Alapfokú Zene és Művészeti Iskola. A megnyitó megható pillanata volt amikor a 76 éves művészt szülőfalujának képviselői köszöntötték.

A kiállítótérben lévő alkotások július 10–ig láthatók.

- Vincze Péter -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!